• Archief BDUmedia

Raad van State repareert bestemmingsplan Soesterberg-Noord zelf

SOEST Met een eigenhandige reparatie van enkele planregels heeft de Raad van State woensdag een einde gemaakt aan de procedures over het bestemmingsplan Soesterberg-Noord.

Het plan regelt de bouw van woningen op bedrijventerrein Soesterberg-Noord en legt ook grenzen op aan de bedrijven die daar nu zitten. Daarmee wordt rekening gehouden met woningbouwplannen op de naastgelegen voormalige vliegbasis.

Vorig jaar haalde de Raad het bestemmingsplan onderuit, omdat er teveel beperkingen aan de bedrijven waren opgelegd. De gemeente kreeg opdracht om een reparatieplan te maken. Dat plan werd eind vorig jaar gepresenteerd.

De meeste bezwaarmakers van het eerste uur, waaronder afvalverwerker Sita, konden zich vinden in het nieuwe plan. Maar het technisch bedrijf Elma aan de Sterrenbergweg maakte ook tegen het reparatieplan bezwaar. De planregels knelden nog steeds voor de activiteiten van het bedrijf. De 'geluidsruimte' voor uitbreiding van de activiteiten is nog niet goed geregeld, vond het bedrijf.

Bij navraag door de Raad heeft de gemeente erkend dat de planregels nog niet goed zijn weergegeven. De gemeente is het uiteindelijk eens met de regeling die Elma voorstelt om zijn bedrijfsbelangen te beschermen. De Raad heeft daarom de regels zelf aangepast.

Met de nieuwe regeling wordt de woningbouw op de voormalige vliegbasis ook beschermd.