• Eempers

Reünie oud-dienstplichtigen op herhaling

SOESTERBERG Hoewel optimistisch gerekend was op 500 deelnemers aan de reünie van oud-dienstplichtigen kwamen er zaterdag in het Nationaal Militair Museum (NMM) ruim 350 opdagen. Ze gingen kwamen onder meer bij elkaar voor een recordpoging om het grootste aantal oud-dienstplichtigen op de foto te zetten als aftrap van het Koude Oorlog-jaar in 2019 in het NMM. Daarin wordt ook aandacht besteed aan de dienstplicht.

Jan van Steendelaar

Er komen dan ook nog meer reünies, kondigde directeur Paul van Vlijmen aan. ,,Gemiddeld kwamen er ieder jaar zo'n 40.000 jongens op. Dan is het leuk dat we er vandaag 350 hebben, maar dit is nog maar het begin.''

De opkomst vormde de opmaat naar de Koude Oorlog-tentoonstelling Als de Russen komen, die vanaf 23 februari 2019 in het museum te zien zal zijn. Onderdeel van die expositie is een installatie met tienduizenden foto's. Oud-dienstplichtigen kunnen hun fotomateriaal uploaden via nmm.nl/appel Dan zorgt het museum ervoor dat dit fotomateriaal vindbaar in de installatie wordt opgenomen.

Er is met opzet voor de titel Als de Russen komen gekozen, vertelde directeur Paul van Vlijmen, die als voormalig chauffeur-gewondenvervoerder mee op de foto ging. ,,Zo zullen we laten zien dat de dreiging uit het Oosten heel reëel was. Er is bijvoorbeeld kaartmateriaal uit Polen te zien dat duidelijk maakt dat ze aan de overkant van het IJzeren Gordijn maar op één ding oefenden: de aanval.''

De Koude Oorlog (1945-1991) is een fase in de wereldgeschiedenis waarin sprake was van een gewapende vrede tussen enerzijds de kapitalistische wereld onder aanvoering van de Verenigde Staten en anderzijds de communistische landen die onder invloed stonden van de Sovjet-Unie. Met de Koude Oorlog wordt een strijd bedoeld waarin de wapens koud blijven en er vooral door verbale propaganda via de media en militair door een wapenwedloop geprobeerd wordt om de tegenstander te intimideren.

De onderlinge tegenstellingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie die als overwinnaars uit de Tweede Wereldoorlog waren gekomen begonnen een groot gevaar te vormen voor de wereldvrede. Feitelijk is het nooit tot een rechtstreeks militair treffen tussen beide grootmachten gekomen. Wel werden wereldwijd oorlogen uitgevochten door landen die binnen de Amerikaanse of Russische invloedssfeer lagen of door hen gesteund werden.

De oud-dienstplichtigen die zaterdag naar Soesterberg waren gekomen waren allemaal in dienst in de periode van de Koude Oorlog. Aan de oproep om in ieder geval de oude baret mee te nemen, was massaal gehoor gegeven. Er waren zelfs oud-dienstplichtigen geüniformeerd naar het NMM gekomen. Een enkeling droeg een oude buiten- of isolatiejas, anderen hadden zich geheel in gevechts- of dagelijks tenue gestoken. Speciale aandacht werd besteed aan de oudste aanwezige: de 100-jarige Martin Jansen die de dag ervoor nog het Mobilisatie-Oorlogskruis ontving uit handen van minister Ank Bijleveld.

De tentoonstelling Als de Russen komen zal te zien zijn tussen 23 februari en 1 september 2019. In het kader hiervan verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een grote tankshow met materieel uit Oost en West.