• (Archieffoto ter illustratie)

    ANP Foto

Soester organiseerde volgens justitie hondengevechten

SOEST/AMERSFOORT (JPU) Een 32-jarige man uit Soest is als scheidsrechter opgetreden bij gevechten tussen pitbulls. Dat bleek maandag in de rechtbank in Amsterdam. De Soester is regelmatig te zien op beelden van hondengevechten. Hij zou de gevechten hebben georganiseerd.

De Soester praatte maandagmorgen veel in de rechtbank, maar hij probeerde zoveel mogelijk te ontkennen. Hij staat vandaag en dinsdag terecht, samen met zijn 33-jarige vriendin en een 35-jarige broer uit Amersfoort. De vriendin was ook hondeneigenaar. Haar woning in Amersfoort werd gebruikt voor gevechten  Dat geeft zij ook toe. De vriendin houdt vol dat zij niets kwaads in de zin heeft. De broer zou opgetreden zijn als financier.

De vierde verdachte is een 35-jarige man uit Zeist. Hij gebruikte zijn pitbull voor een gevecht. De groep werd drie jaar geleden opgerold. Het OM ziet de groep, als een bende die intensief samenwerkte.

De rechtbank besprak maandag vijf gevechten waarvan twee in Amersfoort  De rechters probeerden vast te stellen wat  de verschillende rollen waren van de verdachten bij de gevechten.

De Soester lijkt op te treden als scheidsrechter maar hij zegt dat het toeval is dat hij op de beelden te zien is. Ook hij bleef verklaren dat hij veel van honden houdt. De verdachten gaven wel toe dat ze de fout in zijn gegaan. Maar hun aandeel zou veel kleiner zijn dan het OM beweert.

De Soester stuurde na alle gevechten de beelden rond met zijn telefoon. In de woning van de Soester vond de politie een USB stick aan een tafel geplakt. Op die stick staan beelden van een bloederig gevecht. Na dat gevecht appte de verdachte  dat de hond voor dood op de grond lag.

De broers hadden ook een kennel onder de naam 'mastergamedogs' in Soest. Volgens de verdachte is dat allemaal overdreven. Je kunt alles een kennel noemen, zei hij.

De verdachten worden er ook van beschuldigd dat zij honden hebben gefokt die agressief moesten worden. Die honden moesten door justitie worden afgemaakt. 

De zaak loopt maandagmiddag ook nog. De officieren zullen dinsdag hun eis uitspreken.

(Later meer)