• Archief BDUmedia

Twee jaar na vechtpartij op gildefeesten veroordeling

SOEST Ruim twee jaar nadat het gebeurde, is een Soester (19) veroordeeld omdat hij iemand anders tegen diens hoofd had geschopt. De jongeman kreeg een voorwaardelijke jeugddetentie van één maand en moet 140 uur onbetaald werk verrichten. Een medeverdachte (20) kreeg 80 uur werkstraf. Dat bepaalde de rechtbank woensdag.

Tijdens de Gildefeesten in 2017 werd het slachtoffer door een onbekende man op de grond gegooid, waarna de 20-jarige verdachte hem een vuistslag in het gezicht gaf. Hij deed dit naar eigen zeggen omdat het slachtoffer iets zei wat hem irriteerde. Nadat hij het slachtoffer een stomp in zijn gezicht gegeven had, werd hij door een beveiliger weggetrokken. Vervolgens gaf de 19-jarige verdachte het slachtoffer ook een stomp in het gezicht en trapte hij hem daarna met veel kracht tegen het hoofd getrapt. De jongen werd buiten bewustzijn naar de EHBO-tent op feestterrein De Blaak gebracht en vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Wanneer er met veel kracht geweld tegen het hoofd wordt uitgeoefend, bestaat de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer komt te overlijden. In dit geval was het slachtoffer al twee keer in zijn gezicht gestompt voordat de verdachte een krachtige trap tegen de zijkant van het hoofd gaf. Door zo te handelen heeft de verdachte de aanmerkelijke kans voor lief genomen dat het slachtoffer zou komen te overlijden. Hij heeft zich volgens de rechtbank dan ook schuldig gemaakt aan een poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Zijn medeverdachte is veroordeeld voor poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging.

De rechtbank rekent het de beide verdachten zwaar aan dat zij zich, zonder noemenswaardige aanleiding en onder invloed van veel drank, schuldig hebben gemaakt aan een ernstige vorm van geweld. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met het advies van de reclassering om jeugdstrafrecht toe te passen. Beide verdachten waren tijdens de gildefeesten van 2017 nog geen 18 jaar oud.

Daarnaast woog de rechtbank in het voordeel van de twee Soesters mee dat er een mediation-traject is opgestart. Zij hebben het slachtoffer ontmoet en excuses gemaakt, die het slachtoffer heeft aanvaard. Dit zal het slachtoffer mogelijk helpen bij de verwerking van het incident. Ook ziet de rechtbank dat de mannen oprecht spijt hebben van hun handelen. In het kader van de voorwaardelijke straffen moeten de verdachten zich laten behandelen. De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie.