• Caspar Huurdeman

Verdachte moord Miranda Zitman 'ongeloofwaardig'

SOEST (JPU) De 52-jarige Miranda Zitman uit Soest kan volgens een patholoog niet om het leven zijn gekomen door een val van een trap, zoals haar partner beweert. Dat zei de Utrechtse officier van justitie maandag in de Utrechtse rechtszaal op een tussentijdse zitting.

Nadat haar 56-jarige partner zich in april met 'informatie' bij de politie had gemeld, werden lichaamsdelen van de vrouw opgegraven in de achtertuin van hun woning aan de Lange Brinkweg. Daarna bleek uit DNA-onderzoek dat een romp die eind januari al in Amsterdam in het water was aangetroffen ook van de kapster uit Soest was. Vrienden en familieleden hadden de vrouw in januari als vermist opgegeven omdat ze geen contact met haar kregen. Volgens haar partner was ze een oude jeugdvriend in Canada gaan opzoeken.

Op een eerdere voorbereidende zitting in juli vertelde de Soester dat hij Zitman levenloos had aangetroffen onderaan de trap. ,,Ik kan zeggen dat ik verkeerd heb gehandeld toen ik Miranda vond onderaan de trap", aldus de man destijds. Volgens de officier van justitie strookt dit echter niet met de bevindingen van de patholoog. Die sluit een val van de trap als doodsoorzaak uit. Daarvoor waren de verwondingen van Zitman te ernstig.

Volgens de aanklaagster heeft de Soester bovendien wisselende verklaringen afgelegd, onder meer over de tijdstippen waarop hij de vrouw heeft gevonden. Ze vond het ook tegen zijn lezing pleitten dat de man na de verdwijning van Zitman vier maanden zweeg en dat nog niet alle lichaamsdelen van de Soesterse zijn gevonden. Ook had de man een groot geldbedrag van de kapster naar zichzelf overgemaakt. De relatie tussen het tweetal zou in slecht weer hebben verkeerd. Volgens de aanklaagster was Zitman op zoek naar een nieuwe woning.

De strafzaak gaat op 16 januari verder met een regie-zitting. De rechtbank bespreekt dan eventuele onderzoekswensen die de advocaat dan heeft aan de hand van het einddossier en de definitieve dagvaarding. Het einddossier moet medio december gereed zijn, aldus de officier van justitie. In november zal de verdachte opnieuw door de politie verhoord worden. Volgens de aanklaagster heeft de man aangegeven dat hij 'vragen wil beantwoorden'.

Volgens de aanklaagster is ook het forensisch dossier nog niet helemaal afgerond en heeft ook het Pieter Baan Centrum (PBC) nog twee maanden nodig om een rapport over de geestestoestand van de verdachte op te stellen. De man was maandag zelf niet aanwezig bij de zitting, waar de inhoud van de zaak nog niet werd behandeld. Dat zal evenmin het geval zijn tijdens de regie-zitting. Het openbaar ministerie legt hem voorlopig moord dan wel doodslag op Miranda Zitman en het wegmaken van haar stoffelijk overschot ten laste. De Soester blijft voorlopig in voorarrest.