• Belangstelling bij het in aanbouw zijnde café-restaurant Soesterdal dat waarschijnlijk in het voorjaar open gaat.

    Eempers

Soesterdal 'scharnierpunt' voor Soesterberg

SOESTERBERG Met een rondleiding door het gebouw heeft een select gezelschap van betrokkenen dinsdagmiddag kennisgemaakt met de nieuwbouw van café-restaurant Soesterdal en met Nelly de Kloet en Mark Franken, de toekomstige bedrijfsleiders.

Jan van Steendelaar

De bouw is nu zover gevorderd, dat de horecagelegenheid op de voormalige vliegbasis Soesterberg op 1 april officieel geopend kan worden, verwacht exploitant Sem Harten. Soesterdal is naast Brambergen in 's-Graveland en Heidezicht in Bussum zijn derde onderneming in een natuurgebied.

BRILJANT In aanwezigheid van onder andere het college van burgemeester en wethouders, vertegenwoordigers van het architectenbureau Vocus uit Bussum en van Het Utrechts Landschap noemde Sem Harten de locatie, destijds geïntroduceerd als Pleisterplaats Soesterberg 'een briljant mooie plek'. En wijzend op het uitzicht: ,,Ik hoop dat u straks ervaart wat wij hebben ervaren toen we hier voor 't eerst kwamen." Hij bedankte met name Mustafa Hamurcu die namens de gemeente de bouw begeleidde.

ENTHOUSIAST Wethouder Harrie Dijkhuizen zei enthousiast te zijn om na het gebouw op de tekentafel nu te kunnen zien hoe gebouw als onderdeel van het Masterplan Soesterberg wordt. Hij herinnerde eraan dat er in de zes jaar dat deze plek ontwikkeld werd veel is gebeurd, onder meer op onderzoekgebied naar flora en fauna (,,er zitten hier beestjes waarvan ik nog nooit had gehoord") en naar de aanwezigheid van explosieven ,,om er zeker van te zijn dat de boel niet de lucht in gaat, want dat wil je niet."

KNIPOOG De wethouder: ,,Dit gebouw is een knipoog naar het grote gebouw aan de overkant, het Nationaal Militair Museum. Het is ook een belangrijke 'stepping stone' tussen de rand van de vliegbasis en de rand van het dorp, een scharnierpunt in deze omgeving."

GROTE SPEELPLEK Dijkhuizen wees erop dat de omgeving van Soesterdal wordt ingevuld mede naar aanleiding van inspraak van de jonge inwoners. Er komt een grote speelplek met allerlei toestellen, maar er is ook gelegenheid om te picknicken.

HUISKAMER Harten, die samen met bedrijfsleider De Kloet en Franken van Soesterdal de huiskamer van Soesterberg wil maken, nodigde hert gezelschap daarna uit voor een rondleiding. ,,Het is veilig, u kunt niks fout doen en gewoon rondlopen."

INDRUK De genodigden kregen zo een indruk van het gebouw dat straks aan circa 140 gasten plaats biedt. Het restaurant krijgt ene open karakter dankzij het vele glas, wordt gasloos gebouwd en krijgt een dak dat deels is beplant en voor een deel wordt voorzien van zonnepanelen.