• Lex van Lieshout

Soesters krijgen werkstraffen voor geweld tijdens Gildefeesten

SOEST (JPU) Een 19-jarige Soester is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot 140 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. De Soester heeft zich schuldig gemaakt aan poging tot doodslag. Een even oude medeverdachte kreeg wegens openlijk geweld 120 uur werkstraf opgelegd waarvan 40 uur voorwaardelijk.

Het slachtoffer maakte anderhalf jaar geleden na de Gilldefeesten een blijkbaar verkeerde opmerking tegen de jongens, die erg veel hadden gedronken. Er ontstond ruzie waarbij de verdachten 'helemaal los gingen'. Ze verkochten hun slachtoffer eerst een paar dreunen. Hij werd daarna tegen zijn hoofd geschopt terwijl hij op de grond lag. De rechtbank wees erop dat een levensgevaarlijk is om iemand tegen de zijkant van het hoofd te trappen.

De verdachten hebben een gesprek gevoerd waarin zij hun excuses hebben aangeboden. Ze hebben ook beloofd dat zij  ruim 2800 euro schadevergoeding betalen. De rechters wogen mee dat de twee jonge Soesters een blanco strafblad hadden. De rechtbank paste het jeugdstrafrecht toe en de jongens staan de komende twee jaar onder toezicht van de reclassering.