• Archief BDUmedia

Soesters veroordeeld voor woninginbraken en heling

SOEST (JPU) De Utrechtse rechtbank heeft dinsdag vijf jeugdige mannen uit Soest veroordeeld voor hun betrokkenheid in wisselende samenstelling bij meerdere inbraken in 2017 in Soest en Soesterberg. De 20-jarige hoofdverdachte kreeg 14 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Een vrouwelijke medeverdachte kreeg een werkstraf opgelegd voor heling.

De rechtbank houdt de hoofdverdachte onder meer verantwoordelijk voor een gewelddadige inbraak in een woning aan de Smitsweg in april 2017. De 78-jarige bewoonster betrapte een man op heterdaad in haar slaapkamer. Nadat hij haar tegen een kast had geduwd en in het gezicht gestompt, ging hij er met een trouwring en zilveren broche vandoor. In totaal achtte de rechtbank de verdachte schuldig aan 11 feiten, waaronder deelname aan een criminele organisatie.

JEUGD-TBS Op advies van gedragsdeskundigen legde de rechtbank de verdachte ook jeugd-tbs op. Zij achten opname in een jeugdinrichting nodig, mede omdat de Soester opnieuw in de fout ging nadat hij vorig jaar, in afwachting van zijn strafzaak, uit voorarrest was vrijgelaten. Hij werd betrapt bij een inbraakpoging in Maarn.

KLUIS Een 23-jarige medeverdachte kreeg 9 maanden jeugddetentie, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, opgelegd voor zijn betrokkenheid bij twee woninginbraken in Soest en Soesterberg. Bij de inbraak in Soesterberg werd onder meer een kluis met 17.000 euro buitgemaakt. De man werd ook schuldig bevonden aan deelname aan criminele organisatie, samen met twee medeverdachten van 20 en 22 jaar oud. Zij kregen respectievelijk 120 uur en 80 uur werkstraf opgelegd en jeugddetentiestraffen gelijk aan de tijd die ze in voorarrest hebben gezeten.

WERKSTRAF Een 21-jarige Soester kreeg 100 uur werkstraf, waarvan 40 uur voorwaardelijk, omdat hij bij de inbraak aan de Smitsweg op de uitkijk had gestaan. Daarnaast legde de rechtbank 180 uur werkstraf op aan de enige vrouw in het gezelschap. De 36-jarige Soesterse werd vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie, maar de rechtbank achtte haar wel schuldig aan het helen van vijf gestolen laptops. Die waren in haar huis aangetroffen. Volgens de vrouw had de hoofdverdachte haar gevraagd de laptops voor hem te repareren.