• Shirma Rouse, Lilian Viera en Gianna Tam: swingen!

    Marie Jose Eldering

The Soul of Spanish Harlem in Cabrio

SOEST Schuilt er een heupwiegende, lichtvoetige danser in ons nuchtere Soesters? Dat kan duidelijk worden op zaterdag 9 juni in Cabrio, waar de swingende voorstelling The Soul of Spanish Harlem op de planken staat.

Astrid van den Hoek

Latin jazz, salsa, mambo, boogaloo en nog veel meer opzwepende muziek wordt er ten gehore gebracht door Lucas van Merwijk's Music Machine, samen met zangeressen Shirma Rouse, Lilian Vieira en Gianna Tam.

ECHT LOS ,,Je móét wel dansen", verklaart Shirma Rouse. Ze toerde de afgelopen maanden nog rond met een tribute aan souldiva Aretha Franklin, maar komt nu graag naar Soest voor 'een avond lekker buiten dansen en sjansen', zoals ze het zelf omschrijft. De zangeres, bekend van onder andere The Voice of Holland en The Passion, kan in The Soul of Spanish Harlem prima haar ei kwijt. ,,Dit is muziek uit mijn cultuur! Het past helemaal bij mij, zelfs gospels komen er in voor. Qua stijl is boogaloo mijn favoriet. Dan gaat iedereen echt los. Je kent die filmpjes wel van de dansen waarbij de vrouwen praktisch door de lucht vliegen. Helemaal te gek!" Dat door de lucht vliegen is natuurlijk geen vereiste voor de bezoekers. ,,Maar het lukt ons altijd om mensen aan het dansen te krijgen!"

ALLE ZINTUIGEN Een swingend Latin orkest, drie internationale topzangers en twaalf dansers, allen in wisselende kostuums op het podium, maken het een ervaring voor alle zintuigen. Tussen de vele bekende hits door, vertelt bandleider Lucas van Merwijk meer over de achtergronden van de muziek en de artiesten, inclusief smeuïge anekdotes. De muziek is groot geworden in de New Yorkse wijk Harlem waar Puerto Ricaanse soldaten zich vestigden nadat ze terugkwamen van de Eerste Wereldoorlog, waar de Amerikanen hen hadden ingezet.

ACHTERGRONDEN ,,Ik wilde meer maken dan puur entertainment. Per decennium vertel ik over de hoogtepunten, hoe het leven eruit zag en spelen we de hits uit die tijden. Als mensen de achtergronden weten, gaan ze anders luisteren", licht Van Merwijk toe. ,,Salsa is bijvoorbeeld heel populair in Nederland, maar weinig mensen weten waar het vandaan komt en hoe het hier gekomen is. De muziek is zo weids over de wereld verspreid en deze voorstelling is ook een soort muzikale reis van 1917 tot nu!"

HUMOR Van de glamoureuze jaren '20 tot het soul- en flowerpowertijdperk van de jaren '60 tot het heden, waarin latin muziek onder invloed van hiphop en breakdance verder is ontwikkeld. Van Merwijk: ,,Er zit veel humor in de voorstelling, de Braziliaanse zangeres Lilian Vieira brengt dat mee. Shirma Rouse communiceert makkelijk met het publiek. En ik ben natuurlijk heel trots op mijn dochter Gianna Tam die met deze dames op het podium staat en meedoet op percussie."

Rouse: ,,Deze muziek leent zich voor buiten!" Van Merwijk komt zelf uit Baarn en is goed bekend met het openluchttheater in Soest. ,,Een locatie bepaalt 80 procent van de sfeer."

The Soul of Spanish Harlem, zaterdag 9 juni, 20.30 uur, openluchttheater Cabrio; Entree: 25,50 euro via openluchttheatersoest.nl.