• Folkloristen komen zaterdag 15 september bij elkaar op het Museumplein aan de Steenhoffstraat.

    Jaap van den Broek

Spektakel beloofd op Folkloredag

SOEST ,,Het wordt een spektakel op het Museumplein." Dat zegt Rijk van Doorn over de Nationale Folkloredag die op 15 september in Soest wordt gehouden.

Peter Beijer

Rijk van Doorn is voorzitter van de Soester Boerendansgroep en hij vervult diezelfde functie bij district west van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland (FFGN) dat de Folkloredag organiseert. Beide functies zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

HISTORIE Van Doorn: ,,Het is gezellig om met de dansgroep plezier te maken. Wij treden op in traditionele zondagse boerenklederdracht in buurt- en verzorgingshuizen, bij jaarmarkten en wij nemen deel aan folkloristische festivals in binnen- en buitenland. De Folkloredag in Soest, dat op 15 september gehouden wordt bij het Museum Soest aan de Steenhofstraat, past daar prima bij! Bij de FFGN zijn 65 groepen aangesloten die ieder uit eigen regionale historie putten en met dans, zang en kleding die historie levend houden."

LEVEND Folklore past bij prima bij de geschiedenis van de gemeente Soest. Het gemeentewapen van Soest met de ploeg als centraal voorwerp toont dat het boerenbedrijf vanzelfsprekend was. Tegenwoordig is de Eng de enige plek waar de Soester boer de hand nog aan de ploeg slaat. Organisaties als de FFGN houden de cultuur en de historie levend. In Soest wordt dankzij onder meer het Groot Gaesbeeker Gilde, de Historische Vereniging Soest/Soesterberg en de Soester Boerendansgroep de dorpshistorie in ere gehouden. De FFGN wil interesse te creëren voor de traditionele Nederlandse volkscultuur. De FFGN wil de cultuur levend houden door muziek en dans, volkskunst, streektaal, ambacht, gildewezen, spel en sport.

EERSTE KEER De Folkoredag is een evenement dat voor folkloristen uit het hele land wordt georganiseerd. Toch is er, volgens Rijk van Doorn, ook voldoende spektakel voor het publiek te beleven. ,,Het is de eerste keer dat de Folkloredag in de provincie gehouden wordt. Mooi dat Soest dan de gastheer mag zijn tijdens deze traditionele dag. We verwachten 250 folkloristen uit alle windstreken. Zij gaan gekleed in traditionele klederdracht. Geloof mij: dat wordt een spektakel op het Museumplein."

De mensen worden vanaf kwart over negen ontvangen en daarna worden zij toegesproken door Willibrord van Beek, commissaris van de koning. Wethouder Nermina Kundic geeft vervolgens het startschot voor het folklorefestijn.

PROGRAMMA Als gastheer laten de Soesters de folkloreliefhebbers uit alle windstreken van het land kennis maken met de geschiedenis en de cultuur van Soest. Zo gaan de gasten onder andere boerderij Het Vosseveld bezoeken. Het gemeentelijke monument aan de Birkstraat is vanaf 1965 onderdeel van De Paardenkamp , het rusthuis voor bejaarde viervoeters, en werd in 2004 uitgebreid met de Birkhoeve.

STAMPPOTBUFFET Uiteraard staat ook een bezoek aan het Gagelgat op het programma. Het rijksmonument uit 1712 heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een ware publiekstrekker in Soest. Dorpshistoricus Hans Kruiswijk verzorgt een lezing over de historie van Soest. De folkloristen genieten daarna van een afsluitend stamppotbuffet voordat ze afreizen naar hun eigen historische en culturele omgeving.

De Nationale Folkloredag begint om 10.15 in Museum Soest, Steenhoffstraat 46. Vanaf 11.00 uur is er een gevarieerd programma. Zie ook: www.ffgn.nl.