• Stone SIsters bereidde zich vakkundig voor tijdens een workshop bij Cees van den Hoed Bouwwerken.

    Greetje van den Hoed

Stone Sisters Soest gaan bouwen in Cambodja

SOEST Het is al bijna drie jaar geleden dat Stone Sisters Soest onder de paraplu van Habitat Nederland de handen uit de mouwen heeft gestoken in Bandung op Java. Een week metselen, voegen en timmeren heeft toen geresulteerd in twee mooie compacte veilige woningen voor twee families, die in omstandigheden verkeerden dat hulp direct noodzakelijk was.

Ook dit jaar staat er weer een bouwreis op stapel, nu met twaalf enthousiaste vrouwen en dit keer naar het noordwesten van Cambodja bij Siem Raep. Het werk van de 'bouwvaksters' zal dan niet bestaan uit funderingen graven, zand zeven, stenen metselen, voegen en stucen. In Cambodja zal de aandacht vooral uitgaan naar het renoveren van bestaande hutjes.

WONINGEN Deze hutjes worden eerst van bamboe en blad ontdaan, waarna ze tot solide woningen met een houten framewerk, planken en met een waterdicht dak worden omgebouwd. Waar nodig zullen ook sanitaire voorzieningen worden gemetseld, waarbij het echte bouwvakkerswerk toch weer om de hoek komt kijken. En dit alles op een manier die typerend is voor het land, met lokale bouwvakkers en hoge temperaturen.

WORKSHOP ,,Om ons goed voor te bereiden hebben wij een echte workshop gehad op het terrein van Cees van den Hoed Bouwwerken, onder leiding van opzichter en sponsor Cees zelf", zegt Yvonne de Jong, een van de 'Sisters'. Met zijn passie voor het bouwen en renoveren van panden en woonhuizen, heeft hij ons wegwijs gemaakt in het maken van raamwerken, metselen en voegen en het gebruik van de diverse gereedschappen. Hij was oprecht trots op ons." Met veel vertrouwen en de kennis die ze hebben opgedaan zullen de Stone Sisters Soest van 9 tot en met 18 november aan de slag gaan in Siem Raep. ,,Ook is dankzij de workshop van Cees hard gewerkt aan onze teamspirit, zodat we over enkele maanden als een hecht team ons 'mannetje' staan op de bouwplek."

PROMOTIE De Stone Sisters klimmen tijdens de Gildefeesten als team op de pedalen voor het spinningevent ' Feest op de pedalen' op 21 augustus. Dat wordt georganiseerd door (en voor) het Bentinck Fonds. ,,En op zaterdag 25 augustus zetten wij al onze krachten en charmes in tijdens de Volksspelen op het Gildeterrein aan de Blaak. Hier kan iedereen ons in actie zien en eventueel ook een donatie doen voor het project in Cambodja, zodat op deze manier de Stone Sisters Soest. Zo zorgen we voor veel promotie van het fantastische werk over de hele wereld van Habitat Nederland."

Habitat zet zich in voor betere huisvesting voor arme gezinnen en met Bouw Mee kan iedereen zijn steentje bijdragen. Vanuit Soest gaat al meer dan tien jaar regelmatig een team op pad, veelal geïnitieerd door Jan Bodewes.

RODE KHMER Cambodja, sinds de jaren 90, een indrukwekkende economische groei gerealiseerd. Ook is er een aanzienlijke vooruitgang geboekt in het terugdringen van de armoede. De armoede is grotendeels geconcentreerd in de landelijke gebieden. Tijdens de jaren 90 keerden honderdduizenden vluchtelingen, verdreven uit Phnom Penh door het communistische Rode Khmer, terug naar de hoofdstad. Zo ontstonden grote sloppenwijken. Het ontbreekt er aan veiligheid en basisvoorzieningen, omdat de mensen zich op de meest ondenkbare plekken vestigen.

TEAM Het team van Stone Sisters Soest bestaat uit de volgende dames: Moniek van Dam, Monique Kamphorst, Ingrid Brouwer, Dinny Kippels, Gerda Via, Jenneke Hilhorst,m Karin van der Plaats, Marianne Eussen, Marieke Hagen, Marjella van Breukelen, Petra van der Dunnen, Desiree Homma (bouwbegeleidster) en Yvonne de Jong.