• Astrid van den Hoek

Streetmasters binden strijd aan met zwerfaval

SOEST Al een aantal jaren komt Rob Kleinegris namens de Stichting VAnG, Van Afval naar Grondstof, op scholen om te vertellen over afvalscheiding, recyclen en hoe de school 'afvalvrij' kan worden. Maar niet alleen scholieren zet hij aan het werk met een vuilniszak en speciale grijpstok (een Streetmaster), ook senioren wil hij in beweging krijgen.

Astrid van den Hoek

Het initiatief 'StreetMasters' is omarmd door ouderenbond PCOB en de gemeente Soest. Inmiddels zijn er al zo'n vijftig senioren die hun buurt schoon en netjes houden. Samen met Philip Parlevliet, die de strategie onder zijn hoede heeft, proberen zij hun plan Soest-breed uit te rollen.

MEEDENKEN Rob Kleinegris keert een half gevulde zak om op een stuk plastic op de oprit van Stayokay. ,,Lag allemaal rondom de ingang. Op hun eigen terrein houden ze het zelf bij, dat ziet er allemaal keurig uit. Maar destijds bij de opening heb ik wel de tip gegeven dat het Stayokay ten goede zou komen aandacht te besteden aan zwerfvuil nabij de ingang en op het terrein. Ik wilde wel meedenken. Het is allemaal goed gekomen met als resultaat dat de Stichting VAnG met zijn StreetMasters er welkom is om samen te komen."

Hij begint ijverig met sorteren; plastic, textiel, papier, glas, restafval. ,,Als de gemeente zwerfvuil opruimt en prullenbakken leegt, gaat alles op één hoop en hup de verbrandingsoven in. Zo gaan grondstoffen verloren. Onze slogan is: 'Alles met gemak in de juiste bak'. Dus graag sorteren zodat alles gerecycled kan worden en grondstoffen weer de kringloop in gaan. Wij zijn allemaal bemanningslid van de planeet aarde en moeten zorgen dat we die niet de vernieling in helpen!"

GEADOPTEERD Vanuit die gedachte, en omdat diverse Wijk Bewoners Teams (WBT's) dit vaak oppakten maar inmiddels opgeheven zijn, benaderde Kleinegris bekenden om zich op te werpen als StreetMaster. Een van hen is Freek Verwoerd (88) die in Overhees diverse gemeentetuintjes onder zijn hoede heeft en ook regelmatig langs de vijvers in de wijk loopt om zwerfvuil op te ruimen. ,,Als StreetMasters hebben we die gemeentetuintjes geadopteerd. Het is best zwaar werk, dus ik doe het nog maar een uurtje per dag. Maar het is erg leuk, ik kan zelf bepalen welke plantjes erin komen en je maakt veel praatjes met mensen in de buurt."

Kleinegris: ,,We willen mensen aanmoedigen het zelf schoon te houden. Niet met een wijzend vingertje, maar met tips. 'Zou het niet mooier zijn als…'. En we signaleren ook veel. Als we bijvoorbeeld een bivakmuts of sieraden in de struiken vinden, dan bellen we de wijkagent."

ENTHOUSIAST ,,Eigenlijk is het jammer dat we als ouderen het zwerfvuil opruimen", verzucht Verwoerd. ,,Jonge mensen hebben daar minder tijd voor", zegt Rob Goudriaan, die onder andere de website van Stichting VAnG voor zijn rekening neemt en het pr-materiaal zoals de oranje hesjes met de tekst 'Ik hou de buurt schoon, u ook?'. ,,Ik merk dat de jongens en meisjes op de scholen wel altijd heel betrokken en enthousiast zijn. Ze gaan dan gelijk de omgeving rond de school schoonhouden."

Met jongeren en volwassenen ligt dat anders. ,,Er zijn vaak jongeren van een jaar of 18 aan het vissen bij de vijvers", vertelt Verwoerd. ,,Ik spreek ze aan, op een vriendelijke manier. Nu hoor ik ze vaak al zeggen 'daar komt hij weer'. Maar het werkt wel, ze zorgen nu altijd dat ze het schoon achterlaten."

300 Kleinegris: ,,We hebben nu zo'n vijftig senioren in Soest die een steentje bijdragen, maar we hebben eigenlijk zo'n 300 mensen nodig om héél Soest en Soesterberg schoon te houden!" Aanmelden als StreetMaster kan bij Rob Kleinegris via 06-16094919 of streetmastergroep.soest@gmail.com. Meer informatie: www.moederaardegezond.nl.