• Archief

Taxateur buitenspel in zaak 'Potter'

SOEST De Raad van State voelt er niets voor om de dwangsom voor illegale bewoning van het huis van de familie Potter aan de Birkstraat van tafel te halen. Dat heeft de Raad woensdag bekendgemaakt. Het verzoek kwam niet van de familie Potter zelf, maar van de taxateur die de familie adviseerde bij de aankoop van hun huis in 2004.

De taxateur heeft er zelf alle belang bij dat de dwangsom wordt vernietigd. Potter wil de rekening uiteindelijk op zijn bord leggen als de dwangsom in stand blijft. De taxateur maakte Potter namelijk wijs dat het huis een woonbestemming had. Dat blijkt niet zo te zijn.

Maar volgens de Raad van State heeft de taxateur juridisch gezien geen direct belang bij deze zaak. Het is namelijk een geschil tussen Potter en de gemeente. Potter moet op last van de gemeente zijn woning ontruimen, omdat er geen woonbestemming op ligt.

De taxateur zal nu met angst en beven moeten wachten op de uitkomst van andere rechtszaken die nu nog spelen rond het huis van Potter. De Raad van State moet nog in een andere zaak beoordelen of de taxateur Potter verkeerd heeft voorgelicht.

Potter heeft daarnaast de gemeente aangeklaagd. Want de taxateur haalde zijn informatie over de woonbestemming bij de gemeente. Zit de fout niet bij de taxateur, dan toch bij de gemeente, stelt Potter. Die zit intussen tegen een torenhoge schuld aan te kijken, want de woning is nog steeds niet ontruimd. De dwangsom van 150.000 euro is daardoor bijna helemaal omgezet in een boete.