• Archief BDUmedia

Tbs dreigt voor leider Smitveen inbrekers

SOEST (JPU) Een 20-jarige Soester die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de leider van een groep inbrekers uit Soest, blijft de fout in gaan. De Soester is al twee keer vrijgelaten uit voorarrest maar vrijdag kwam hij opnieuw door de cellengang naar de zittingszaal in de rechtbank. In juni is hij opgepakt bij een mislukte inbraak. Zo vertelde de officier van justitie.

De Soester wordt vervolgd als lid van de bende inbrekers die vorig jaar in ieder geval negen inbraken pleegde in Soest en Soesterberg. De bende bestaat uit een groep jonge mannen die bij elkaar woont in een flat in de wijk Smitsveen. Het aantal inbraken in Soest daalde merkbaar toen deze groep werd opgepakt. De groep bestaat uit zes mannen en een vrouw. De meeste verdachten werden eind vorig jaar vrijgelaten. De verdachte werd direct weer opgepakt toen hij zijn enkelband sloopte. Hij werd in april weer vrijgelaten uit voorarrest. Op 18 juni werd hij in Maarn opnieuw aangehouden na een mislukte inbraak.

De Soester is onderzocht door gedragsdeskundigen. Het advies van de reclassering luidt om jeugd-tbs op te leggen. Advocaat Niels Dorrestein betoogde dat de verdachte moest worden vrijgelaten na bijna tien maanden voorarrest. Hij wees erop dat de Soester in problemen kwam omdat zijn stiefvader was overleden. Zijn naaste familie was in het buitenland naar die begrafenis. De verdachte mocht daar niet heen en daarom is hij in de war geraakt.

Het OM voelde daar niets voor. Volgens de psychiater die de Soester heeft onderzocht kan de verdachte zeker niet worden vrijgelaten want dan gaat hij weer op het inbrekerspad. De Soester zelf zei dat hij naar school wil en zo snel mogelijk weg wil uit Soest. De rechtbank kon hij niet overtuigen.

De zaak gaat verder op 17 december. Dan wordt de zaak tegen de complete bende in twee dagen behandeld.