• Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers
  • Eempers

Tienduizenden euro's schade door brand in Soester bakkerij

SOEST De binnenbrand die maandagochtend woedde in de Turkse brood- en banketbakkerij Emek aan de Nieuwstraat heeft voor tienduizenden euro's schade aangericht. De productie is voorlopig stil komen te liggen. De brand is vermoedelijk ontstaan in de afvoerpijp van de oven.

Medewerkers ontdekten maandagochtend dat er vonken uit het plafond kwamen. Ze waarschuwden om 08:00 uur de brandweer, die bij aankomst al met vlammen werd geconfronteerd. Het vuur werd met behulp van twee stralen in een binnenaanval geblust, niet alleen in de bakkerij zelf, maar ook in de aangrenzende woning, waarvan het balkon ook al was aangetast. De brandweer maakte er een gat in, zodat ook hier het vuur kon worden geblust. De brand ging aanvankelijk gepaard met veel rook.

Dankzij de snelle inzet van de brandweer, ook met de hoogwerker, kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar het pand ernaast, waarin een kantoor van busmaatschappij Syntus is gevestigd. Een deel van het interieur van de bakkerij moest worden gesloopt om er zeker van te zijn dat alle vuurhaarden waren gedoofd.

ASSISTENTIE De brandweer van Soest kreeg assistentie van het korps Amersfoort. Vijf brandweerwagens op de Nieuwstraat blokkeerden de weg, waardoor het verkeer moest worden omgeleid, inclusief de bussen van de lijndiensten. Halverwege het blussingswerk, dat tot 11:00 uur duurde, werd de eerste aanvalsploeg van Soest afgelost.

CONTROLE De Stichting Salvage werd ingeschakeld voor het treffen van de eerste maatregelen om verdere schade te beperken en de gedupeerde eigenaar bij te staan in de afhandeling van het incident en de schade. Medewerkers van bouw- en woningtoezicht controleerden de bouwkundige staat van het pand na het blus- en sloopwerk.

VERKEERD ADRES Bij het uitrukken gingen kostbare minuten verloren, doordat in eerste instantie de Nieuweweg in plaats van de Nieuwstraat als brandadres was opgegeven.