• Het vrijkomende pand van De Open Hof zou een ideale plek zijn voor een denksportcentrum. Dat vindt Armand Trippaers die al twintig jaar voor zo'n voorziening pleit.

    Hans Veltmeijer

Tijd voor denksportcentrum Armand Trippaers ziet veel voordelen voor samenleving

Hans Veltmeijer

Armand Trippaers is al twintig jaar tevergeefs bezig een denksportcentrum in Soest van de grond te krijgen. Intussen ziet hij miljoenen euro's gemeentegeld naar andere sporten vloeien. Geen denksportcentrum is een gemiste kans om sociaal, sportief en educatief winst te boeken, vindt hij.

Wat zou Armand Trippaers graag het versnipperde landschap aan denksporten in Soest omvormen tot één centraal en multifunctioneel centrum. Alle schakers, dammers, bridgers en andere denksporters bij elkaar onder één dak. Wanneer ze hun sporten niet beoefenen, kan de ruimte voor andere sociale doeleinden worden gebruikt. Als ontmoetingscentrum voor senioren bijvoorbeeld. En aan het einde van de middag de jeugd laten gamen.

Zo'n laagdrempelig centrum zal zeker een aanzuigende werking hebben, denkt Trippaers. De nu al circa duizend actieve denksportleden in Soest zullen in aantal toenemen. Daarvan is het merendeel senioren, ook alleenstaanden. Zij vinden in met name het bridgen vaak een uitweg uit hun isolement, weet hij.

,,Daar ontstaan vriendschappen uit, en zelfs relaties." Hij heeft die sociale functie van het bridgen ook persoonlijk ervaren. Want hij begon samen met zijn vrouw met bridgen toen hij als directeur van de plaatselijke SNS Bank in 1986 met zijn gezin in Soest kwam wonen. Het was een goede manier om te integreren. Dat een denksport als bridgen leeft in Soest bleek ook anderhalve week geleden weer. Toen deden er meer dan honderd mensen mee aan een samen met de winkeliers van de Van Weedestraat georganiseerd toernooi in Molenschot. Het evenement bracht ook nog eens 7.500 euro op voor hospice De Luwte.

Eind jaren '90 werd Trippaers voorzitter van de bridgeclub Soest en later leidde hij de nationale bridgebond. Tijdens zijn mandaat van acht jaar initieerde hij verschillende projecten, waarvan 'Denken en Doen' een spraakmakende was. ,,We wilden daarmee gemeenten in beweging krijgen om ouderen te laten socialiseren. Door middel van bridgen, maar ook wandelen en fietsen." Inmiddels doen 150 gemeenten hieraan mee, ook met eigen denksportcentra. Zoals Amersfoort, Bunschoten en Nijkerk. ,,We hebben dat allemaal vanuit Soest gedaan, maar hier lukt het maar niet", stelt Trippaers vast. Hij geeft niet op. Nog steeds ijvert hij voor zo'n plek in zijn woonplaats, ook vanuit zijn functie als voorzitter van de Nederlandse Federatie voor Denksporten. ,,Maar ik krijg er hier in de politiek niet de handen voor op elkaar."

BOVENOP NIEUWE SPORTHAL Met verschillende wethouders is hij het land doorgereisd om denksportcentra te bezoeken. ,,Dan waren ze onder de indruk en vertelden me dat zoiets in Soest ook zou moeten kunnen." En daar bleef het dan weer bij. Momenteel heeft hij twee concrete locaties op het oog waar zo'n centrum wat hem betreft zou kunnen komen: De Rank en De Open Hof. Allebei nog onderdeel van kerken. Vooral De Open Hof acht hij qua ruimte ideaal. Hier zal de kerk verdwijnen en het pand beschikbaar komen. Hij vreest alleen dat de gemeente voor het geld gaat kiezen en woningbouw laat prevaleren. Ook heeft hij al eens geopperd een denksportcentrum achter De Naald op de grens van Baarn en Soest te laten verrijzen. Want ook Baarn heeft geen denksportcentrum. ,,En dat terwijl we in Soest en Baarn wereldtoppers hebben gehad. De huidige wereldkampioen dammen, Roel Boonstra, is bijvoorbeeld opgeleid bij Dam Vereniging Soest Baarn."

Met een volwaardig eigen onderkomen worden de cursussen en toernooien goedkoper en kan toch zelf de broek worden opgehouden, verwacht hij. Want zaaltjes huren hoeft niet meer en er lonken inkomsten uit de kantine, waar ook voetbalverenigingen van bestaan. ,,Eigenlijk vragen we alleen een locatie. We zijn ook best bereid huur te betalen." De hulp van de gemeente is daarbij noodzakelijk, benadrukt hij. Ook wanneer het grond, een pand of een ruimte betreft die moet worden aangekocht. Een lening bij een bank voor zoiets zou de denksporters alleen lukken met gemeentegarantie.

VERPLICHT VAK Trippaers kijkt met enige verbazing, en ook wel wat jaloezie, naar de sportplannen van de gemeente. Twee of drie nieuwe kunstgrasvelden, renovatie van accommodaties en een nieuwe sporthal. Investeringen die samen meer dan 10 miljoen euro vergen. Een denksportcentrum is niet opgenomen in de huidige schets voor de nieuwe sporthal, à 6 miljoen euro. En dat terwijl in een ruimte waar tien zaalvoetballers hun sport beoefenen, al snel 200 mensen kunnen bridgen, rekent hij voor. Bovenop de sporthal een denksportcentrum, is zijn droomscenario. ,,Maar ik heb het gevoel dat we niet echt serieus worden genomen door de politiek, ook niet door het huidige gemeentebestuur. " Dat is in landen als Polen en China wel anders. ,,Daar is bridgen een verplicht vak op school. Maar ook in een aantal plaatsen in Nederland is het een keuzevak op de middelbare school. Het is ook een hele goede en veelzijdige hersentraining, ingewikkelder dan schaken."