• 2013: Leerlingen van het Griftland College en leeftijdgenoten uit Soest Duitsland hebben samengewerkt.

    Johan van Beek

Treff 2019: Onbegrensd/Unbegrenzt

SOEST/SOEST 'Onbegrensd/Unbegrenzt' heet de expositie die op zaterdag 25 mei wordt geopend in Beeldentuin De Hazelaar. Burgemeester Rob Metz geeft daarmee het startsein voor Treff 2019 (v/h Soest-Soest).

Johan van Beek

HazArt kunststichting biedt ruimte aan 37 kunstenaars uit ons eigen Soest, onder wie Mint Faas, Ilse Blommestein, Hans de Goede en Benno Dalhoff. Zij krijgen kunstzinnig gezelschap van leden van Kunstverein Kreis Soest uit de Westfaalse naamgenoot van onze gemeente. Alle deelnemende kunstenaars tonen recente werken.

De feestelijke opening aan de Pimpelmees 3, zaterdag om 16.00 uur, wordt met muziek opgeluisterd door Soester Kamerkoor Tourdion. De expositie is tot en met 29 juni te bezichtigen van woensdag tot en met vrijdag (10.00-17.00 uur) en op zaterdag (10.00-16.00 uur).

APOLLO Komend weekeind zijn er ook Soesters in Soest.... Apollo vertrekt zaterdag met twee bussen naar de Hansestadt 'achter' Dortmund, In de tuin van Hotel Am Wall waar de zangers en hun partners verblijven. De volgende dag geeft Apollo in de naastgelegen Stadthalle een concert met Concordia. Dat koor, waarmee Apollo sinds 1990 vriendschapsbanden heeft, bestaat 140 jaar en viert dat met een jubileumconcert. Terwijl daar wordt gerepeteerd, gaan de meegereisde dames rondkijken in SchokoWelt, de chocoladefabriek in het nabijgelegen Lippstadt. Op maandag bezoeken de zangers nog de Warsteiner Brauerei voordat ze naar Soest terugrijden en met een diner in Partycentrum De Weegbree het uitje afsluiten.

TAAL De tweejaarlijkse uitwisseling krijgt een volgende dimensie op vrijdag 14 juni. Op het Griftland College komen dan dertig Duitse leerlingen voor een taaluitwisseling met hun Nederlandse leeftijdgenoten een taaluitwisseling te doen. Sporten en muziek staan ook op het programma aan de Noorderweg. Tijdens het eendaagse bezoek van de afvaardiging van het Aldegreve Gymnasium maken de jongeren in tweetallen kennis met elkaar. Samenwerking is daarna het parool.

ZAKELIJK Het hoogtepunt van Treff 2019 wordt zaterdag 22 juni. Dan komen ongeveer honderd sporters uit Soest Westfalen deze kant op. Ook leden van de bedrijvenkring in het Duitse Soest aanvaarden de reis van 258 kilometer om hier contacten te leggen en aan te knopen. De zakelijke delegatie gaat hier een aantal bedrijven bezoeken. Ook zullen de mogelijkheden van een zakelijke uitwisseling worden besproken.

SPORT Met twee bussen worden ook ongeveer honderd sporters (14-17 jaar) in Soest afgezet aan de Bosstraat. De voetballers, hockeyers, basketballers, volleyballers, badmintonners en tafeltennissers spelen in toernooivorm tegen elkaar. Aan het eind van de sportieve activiteiten genieten de sporters van een feestelijk diner. Dat zal plaatsvinden op het complex van SO Soest. De deelnemende verenigingen zijn SO Soest, MHC Soest, Red Stars, Sovoco, Shot en Badso.

Soest-Soest bestaat sinds 1952. In die tijd was Soest een van de eerste Nederlandse gemeenten die contact onderhield met een Duitse gemeente. Zo kort na de oorlog was dat helemaal niet gebruikelijk. De sportuitwisseling was eerst elk jaar, daarna om de twee jaar.

In de jaren tachtig reisden bijna 250 Nederlandse Soesters naar Soest Duitsland. In de jaren daarna liep het aantal deelnemers terug, mede doordat een aantal clubs afhaakte. Gebruikelijk was altijd dat de sporters bij elkaar overnachtten, maar dat is - op uitzonderingen na - al lang niet eer zo. Buiten de inmiddels uitgebreide uitwisseling zijn er nog wel veel contacten tussen mensen en clubs uit de gemeente en de Stadt Soest.