• Eempers

Show- en Twirlteam wil op de been blijven

SOESTERBERG Het had een feestelijk jaar moeten worden voor het vijftienjarige zelfstandige Show- en Twirlteam Soesterberg, maar er is echter geen reden voor een feestje. De vereniging, die veertig jaar geleden werd opgericht als de marjorettenafdeling van muziekvereniging Odeon, heeft inmiddels meer vrijwilligers en bestuursleden dan leden. Er waren er tot voor kort nog maar drie over van de dertig leden die de vereniging in haar bloeiperiode kende.

Jan van Steendelaar

Die drie hebben de vereniging op de been gehouden. Inmiddels zijn er vier nieuwelingen bijgekomen. ,,Het is voorlopig nog niet zover om de vereniging op te heffen," zegt Daniëlle Jansen namens de vereniging. ,,We willen heel graag door en niet de meiden hun hobby afnemen. Dus we gaan door tot het bittere eind." De vereniging is nu druk om leden te werven en de sport bekend te maken bij de jeugd. Dat gebeurt door workshops te geven op scholen en buitenschoolse opvang, door te flyeren, oproepen op
Facebook, Instagram en de eigen website, en door op zaterdag 23 november mee te werken aan de Sinterklaas-optocht en ook een demonstratie te geven op het Plusplein.

,,We hebben veel mazzel gehad dat er een paar meisjes waren die zeiden: m'n moeder heeft het gedaan, ik wil het ook doen. Zij nemen misschien zusjes en vriendinnetjes mee. Het moet een beetje van mond tot mond gaan." De zeven jeugdleden tussen zes en veertien jaar is de enige groep die van de vereniging is overgebleven. De minirettes zijn jaren geleden al opgeheven, de senioren vorige maand. ,,Door hun leeftijd paste het niet meer zo, vonden ze, en als dan de een stopt, stopt de ander ook en uiteindelijk het hele team."

Dat de drie leden die de doorstart mogelijk hebben gemaakt er nieuwelingen bij hebben gekregen, ziet Jansen als een positieve ontwikkeling, maar het betekent wel dat het niveauverschil nu vrij groot is. ,,Ook daarom willen we er nu graag zoveel mogelijk leden bij hebben. Dat is voor die meiden leuker en voor de vereniging makkelijker om duo's en kwartetten te vormen." Het mogen trouwens ook jongens zijn die zich aanmelden. ,,We hebben wel eens een jongen gehad, maar in deze sport komen die niet veel voor." Ze heeft wel een idee wat de oorzaak is van de terugloop in de sport. ,,Tegenwoordig zijn kinderen vaak aan 't hoppen van sport naar sport. Ze blijven twee of twee maanden, vinden het leuk, maar dan hebben ze het vaak wel weer gezien en willen ze wat anders gaan doen. Er blijft niet zoveel hangen. Dus dan kun je niet zo goed bouwen. Het is ook niet zo'n erg bekende sport, 't Is niet zo van: dat kan ik en dat doe ik even. Dat is gewoon jammer."

De meiden van het twirlen, dansen met een baton (twirlstok), gingen vijftien jaar geleden als zelfstandige vereniging verder nadat muziekvereniging Odeon waarvan zij onderdeel waren besloot als harmonieorkest verder te gaan en niet meer op straat op te treden. Daardoor gingen de majorettes ook minder de straat op. Dit had geen invloed op hun prestaties, want ze behaalden op concoursen, in wedstrijden en kampioenschappen tal van prijzen, waaronder zelfs het Nederlands kampioenschap.