• Milton Wijngaarde en de dansers bouwden in openluchttheater Cabrio contact met het publiek op.

    Martin Huizenga

'Voor zijn muziek, niet om na te doen'

SOEST Zou een programma over de omstreden 'King of Pop' bezoek trekken? De zijbeuken van het theater blijven dicht tijdens 'Off The Wall' van Michael Jackson in Cabrio Openluchttheater zaterdagavond. De diehards zitten op de volgestroomde middentribune. Daarbij komt dat de leadzanger Milton Wijngaarde duidelijkheid schept in zijn eerste contact met het publiek: ,,Wij zijn hier voor de muziek van Michael. Ik sta hier niet om hem na te doen. Ik eer zijn muziek al vanaf mijn zesde jaar toen ik in trance naar een tv optreden van hem keek." Een heldere insteek, dus geen zilveren handschoen en geen moonwalk.

Martin Huizenga

De band en supportact bestaan uit elf personen. Twee vrouwen, Kimberly en Berber Esha zijn de swingende backing vocals. De negen mannen: leadzanger Milton ondersteund door twee soepele dansers onder leiding van Uvin, de regisseur en zes muzikanten. Twee toetsenisten, de alleskunner Xander die een complete kopersectie uit zijn toetsen perst en Vidjai 'the Master of Music'. De jankende sologitaar van Jerry. Drummer John en Dave op de basgitaar houden het tempo vlak en strak, de ruggengraat van de band. Winwood op percussie met geluidspeeltjes. Allemaal professionals, die in verschillende muzikale rollen hun geld verdienen en soms ook gewoon bij een baas werken.

Vanaf het eerste nummer staat de muziek van Michael als een huis met een eigen interpretatie, vooral als het om de muziekkeuze gaat. Milton: ,,Getroffen door de teksten die over het dagelijks leven gaan. Zijn muziek heeft geen kleur, het is universeel. De muziek van vandaag is hard." De band en vooral Milton met zijn dansers bouwen een stevig wederzijds contact op met het publiek. Dat bepaalt in overgrote mate de sfeer en de beweeglijkheid van de voorstelling.

TRIBUTES Tributes to? Als je de programmering van Cabrio door de jaren heen erop naslaat, kom je er ieder jaar wel een paar tegen: ABBA, Hazes, Pink Floyd, Queen, the Beatles, the Eagles, of een compleet evenement als Woodstock. 'Déjà Vue' van Cosby, Stills, Nash and Young; onlangs nog Johnny Cash en later dit jaar George Michael en Toto. Kijk om je heen en er is antwoord: Herkenning herleeft, letterlijk meezingen en het uitgaan en dansen in het weekend van toen. Nu proberen verstramde lichamen de soepelheid in ere te houden.

Eén bezoeker danst MJ van begin tot eind. Gestoken in een zwart pak en overhemd. Het jasje oogt zwart en glittert rood. Zwarte puntige laarzen en de zilveren handschoen aan de rechterhand. Zonnehoed op met flappende rand. Opgemerkt door de band mag hij een stukje van zijn show op het podium geven, inclusief de voor- en achterwaartse moonwalk.

De boodschap herhaalt zich in de finale: 'If you want to make the world a better place. Take a look at yourself and make a change'... Man in the Mirror. Drie jeugdige fans op de voorste rij geven hun mobieltje in de videostand geen rust. Of er familie in de band speelt? ,,Ja, mijn moeder zingt." Fier, trots en lachend draait de 'next generation' zich om.