• Eempers

Vrijwilligers gezocht voor nieuw digitaal café Soesterberg

SOESTERBERG Hoewel vaststaat dat SeniorWeb binnenkort ook in Soesterberg een digitaal café in dorpshuis De Linde begint, is het nog wel op zoek naar vrijwilligers. Coördinator Carla Heerschop van van het organiserende SeniorWeb Idea: ,,Van hen wordt uiteraard verwacht dat ze over digitale kennis beschikken, maar veel geduld is het belangrijkste." Wie hieraan wil meewerken os eerst meer informatie wil, kan contact met haar opnemen via mail cheerschop@ideacultuur.nl of telefonisch via 030-2299003.  

Een Digitaal Café is een wekelijks spreekuur waar iedereen gratis terecht kan met vragen over de mobiele telefoon, de computer of de tablet.  Vrijwilligers van SeniorWeb helpen elke dinsdagochtend al in De Klarinet in Soest bij het beantwoorden van de vragen. Dit kan een vraag zijn over het gebruiken van Whatsapp op de telefoon, het kopen van een treinkaartje van NS op de tablet of het terugvinden van belangrijke brieven op de laptop. De vrijwilligers krijgen elke week weer andere vragen. Om in Soesterberg ook van start te gaan met een Digitaal Café zijn nog vrijwilligers nodig.    

,,Geduld is belangrijk, want klanten die gebruik maken van het digitaal café zijn vaak ouderen die niet met 'die apparaten' zijn opgegroeid; die zijn helemaal nieuw voor hen," zegt Carla Heerschop. ,,Dan is het een flinke stap om hiermee om te leren gaan. Kinderen en kleinkinderen helpen vaak wel, maar 'die doen het even snel' in de beleving van de klanten. Het is juist belangrijk dat de klant het stap voor stap zelf leert doen en nieuwe mogelijkheden blijft ontdekken. Zo is hij niet meer afhankelijk van zijn omgeving. In het digitaal café helpen de vrijwilligers de klant om zelf te leren omgaan met de digitale apparaten. Zo kunnen ze blijven communiceren met de familie, foto's zien op sociale media of zelf de declaraties naar de zorgverzekering sturen. Het motto is 'Probeer de klant met de handen op de rug te helpen'. "

SeniorWeb is een landelijke organisatie van zo'n duizend vrijwilligers die belangeloos senioren op weg helpen en houden in de digitale wereld. In Soest werkt SeniorWeb nauw samen met Bibliotheek Idea en Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS).