• Archief BDUmedia

Weer uitstel rechtszaak megadrugsvangst Soest

SOEST/SOESTERBERG De strafzaak tegen vier verdachten die betrokken zijn bij het vervoer van 450 kilo harddrugs in Soest heeft opnieuw vertraging opgelopen. De rechtbank in Utrecht had twee dagen uitgetrokken voor de behandeling van deze zaak, maar de officier van justitie had gisteravond pas de belangrijke documenten verspreid onder de advocaten.

De politie hield veertien maanden geleden de bestelwagen aan met een nu 48-jarige man uit Heemskerk achter het stuur. De groep drugsvervoerders werd opgepakt na verschillende meldingen bij de politie over vreemde geuren en geluiden bij een loods in Soesterberg. Getuigen hadden zelfs de nummers van de auto's al doorgegeven. De mannen reden in colonne weg en de politie hield drie auto's aan. In een Mercedes Sprinter was een grote geheime ruimte gebouwd. En in die ruimte vond de politie 420 kilo cocaïne en dertig kilo heroïne. Ook in de andere auto's zaten geheime bergplaatsen. De verdachten hebben niets gezien of ze gaven elkaar de schuld.

ONTKENNEN De verdachten ontkennen dat zij iets met die drugs te maken hebben. De Heemskerker werd vanwege zijn dodelijke ziekte als eerste een jaar geleden vrijgelaten zodat hij de kerstdagen bij zijn familie kon doorbrengen. Hij kan nu voor de tweede keer de kerstdagen bij zijn familie zijn. Door deze nieuwe misser van justitie hoeft hij voorlopig niet terug naar de cel. De andere verdachten kwamen begin dit jaar in vrijheid. Ze moeten alle zittingen in de rechtbank bijwonen.

De rechtbank heeft al eerder ruzie gemaakt met de officier over het dossier. De officier leverde maandag pas het zogenaamde Bob-dossier in. In dat dossier stond wie er allemaal afgeluisterd zijn in deze zaak. Er zijn gesprekken opgenomen van alle verdachten. De officier vertelde dat de taps niets hebben opgeleverd in ieder geval geen bewijs hadden opgeleverd. De advocaten onder leiding Jaap-Willem Roozemond maakten daar bezwaar tegen. De verdediging moet die tapverhalen zelf kunnen beluisteren om het te controleren. Ze vroegen uitstel.

De officier vond hun verzoek niet voldoende gemotiveerd. De rechtbankpresident Perrick moest tot haar spijt de advocaten gelijk geven. De officier kreeg van de rechtbank opdracht om de stukken voor 20 december te verspreiden onder de advocaten. De zaak moest worden aangehouden. Er is nog geen zicht op een nieuwe datum voor de inhoudelijke behandeling.