• still

Werkstraf voor 13-jarige overvaller bejaarde Soesters

SOEST (JPU) Wegens afpersing en bedreiging van een bejaard stel in hun woning aan de Wijnand Toplaan in Soest, is tegen een nu 14-jarige jongen uit Soest vijftig uur taakstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De overvaller drong op een warme dag de woning van het stel binnen dat net aan tafel zat. Hij dreigde met een takkenzaag en vroeg om geld. De 71-jarige vrouw wist de verdachte te verjagen.

Er was direct al veel aandacht voor de zaak. Het heldhaftig optreden van de vrouw trok veel aandacht. Maar het duurde de lang voordat de jonge Soester werd opgepakt. Er werd in verschillende opsporingsprogramma's op televisie aandacht aan de zaak besteed. Op beelden is de jonge, lange verdachte te zien die voor de overval voor de woning langs fietst en loopt. Hij loopt daarna met een opvallend masker op de woning binnen via de openstaande achterdeur.

De jongen werd in april aangehouden. Hij bekende direct. Vanwege zijn erg jonge leeftijd kwam hij ook snel weer vrij, maar wel onder strenge voorwaarden.

Zijn advocate vertelde dat het goed gaat met de verdachte. Hij moest verplicht een zeer intensief traject volgen bij de reclassering. Hij heeft zich alle afspraken met de reclassering gehouden. Het OM wil ook dat dit traject wordt voortgezet. Als de verdachte zich niet aan die voorwaarden houdt, dan draait hij zes maanden de cel in. Verder was de zitting achter gesloten deuren.

De rechtbank doet op 9 november uitspraak.

Video: Bureau Hengeveld/RTV Utrecht