• Archief BDU Media

Bewoners kunnen straat 'vrijwillig vuurwerkvrij' verklaren

SOEST De gemeente Soest biedt inwoners van Soest en Soesterberg de mogelijkheid om hun straat vrijwillig vuurwerkvrij te verklaren. ,,Het gaat om een proef waarmee we het gesprek tussen inwoners op gang willen brengen over het wel of niet afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling", schrijft de gemeente.

Een 'normale' vuurwerkvrije zone is een door de gemeente aangewezen gebied. In dit gebied is het verboden om vuurwerk af te steken en riskeren mensen een boete wanneer zij dit toch doen. Een vrijwillige vuurwerkvrije zone daarentegen berust op afspraken tussen bewoners van een straat. ,,Door hun straat zelf vuurwerkvrij te verklaren, geven zij aan dat vuurwerk daar niet wenselijk is. De oproep aan iedereen die woont in of gebruik maakt van zo'n straat is, om hier begrip en respect voor te hebben."

,,Allereerst is het belangrijk om met buren te inventariseren wie er ook voor een vuurwerkvrije zone zijn", legt de gemeente het plan uit. ,,Het succes van een vuurwerkvrije zone kan groter zijn als alle meningen worden gehoord en besproken. Vervolgens kan via de website van de gemeente een aanvraagformulier ingevuld worden. Wanneer de gemeente akkoord gaat met de aanvraag, krijgen buurtbewoners borden ter beschikking gesteld om op te hangen in de straat. Na de jaarwisseling volgt een evaluatie waarin de straat gevraagd wordt hoe zij de vrijwillige vuurwerkvrije zone hebben ervaren."

Meer informatie en het aanvraagformulier staan op www.soest.nl/vuurwerkvrijezone. Een volledig ingevuld aanvraagformulier kan voor 24 december zowel per mail als per post verzonden worden. Voor aanvullende vragen over de vrijwillige vuurwerkvrije zones: Jeroen de Ruiter via J.deRuiter@soest.nl of tel. 035-6093411.