• Archief BDUmedia

Zaak drugstransport Soesterberg uitgesteld voor onderzoek

SOESTERBERG (JPU) De strafzaak tegen vier mannen die in Soesterberg zijn betrapt met 450 kilo harddrugs loopt vertraging op. De rechtbank stelde donderdag vast dat de officier van justitie zijn werk niet goed had gedaan. De rechtbank was er niet gelukkig mee dat de officier het einddossier nog niet naar de advocaten en de rechtbank had gestuurd. De officier vertelde zelf dat er nog een klein onderzoek moest worden gedaan naar de dozen die gebruikt zijn bij het drugstransport. De rechtbank begreep niet waarom dit onderzoek in drie maanden niet klaar kon zijn.

De groep drugsvervoerders werd opgepakt na verschillende meldingen bij de politie over vreemde geuren en geluiden bij een loods in  Soesterberg. Getuigen hadden zelfs de nummers van de auto's al doorgegeven. De mannen reden in colonne weg en de politie hield drie auto's aan.

GEHEIME RUIMTE In een Mercedes Sprinter was een grote geheime ruimte gebouwd. En in die ruimte vond de politie 420 kilo cocaïne en 30 kilo heroïne. Ook in de andere auto's zaten geheime bergplaatsen. De verdachten hebben niets gezien of ze geven elkaar de schuld.

VRIJLATING Een 47-jarige Heemskerker zat achter het stuur en bij deze verdachte werd ook nog een wapen gevonden. Toch mocht hij in december al naar huis. De man lijdt aan een dodelijke ziekte en de  rechtbank wilde hem  de kans geven om Kerst met zijn familie te vieren. In maart werden ook de andere verdachten, een Hilversummer en twee mannen uit Zaandijk, vrijgelaten.

PASPOORT De Heemskerker heeft als een voorwaarde bij die vrijlating zijn paspoort moeten inleveren. De advocaat van de Heemskerker vond dat de verdachte dit document terug zou moeten krijgen. Hij vond dat die verdachte ook eens met zijn familie op vakantie zou moeten kunnen gaan. Hij wees erop dat de andere verdachten hun paspoort niet hebben ingeleverd bij justitie.

VLUCHTGEVAAR De officier voelde daar helemaal niets voor. Hij wees erop dat vluchtgevaar in deze zaak blijft bestaan. Bovendien moet de verdachte nog als getuige worden gehoord  De officier gaf ook aan dat een verzoek voor een korte vakantie door het OM vast wel toegewezen zou kunnen worden. Hij overtuigde de rechtbank. De verdachte kreeg zijn paspoort niet.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen alle verdachten is op 27 september.