• ...

370 Soesters betaalden zorgverzekering niet

NIJKERK Een groep van 370 volwassenen in de gemeente Soest betaalde vorig jaar minimaal zes maanden geen premie voor de zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van LocalFocus. In Soest staat daarmee 1,0 procent van alle volwassenen te boek als wanbetaler.

Op gemeenteniveau lopen de aantallen flink uiteen. Rotterdam telt met 20.520 volwassenen de grootste groep wanbetalers, bijna vier procent van de alle volwassenen in de havenstad. Ook in Pekela, Schiedam, Lelystad en Den Haag is dit aandeel met meer dan drie procent aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,5 procent. Volgens het CBS hangen de regionale verschillen voor een deel samen met het inkomen van huishoudens. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers. 

Landelijk daalde het aantal wanbetalers met ruim tien procent ten opzichte van 2017. In totaal betaalden 206 duizend mensen hun verplichte zorgpremie langer dan een half jaar niet.

 

De daling betekent niet per se dat mensen beter in staat zijn hun zorgverzekering te betalen. Een wetswijziging uit 2016 zorgt voor een versoepeling van de regels voor mensen die langere tijd hun zorgpremie niet ophoesten. Zo kunnen zorgverzekeraars een betalingsregeling treffen met de verzekerde, waarna zij worden afgemeld als wanbetaler. Daardoor hoeven ze het verhoogde tarief niet te betalen, en wordt dat bedrag ook niet ingehouden op hun inkomsten. Voor mensen in de wanbetalersregeling – de regeling waarover dit bericht gaat – geldt dit wel. Volgens het CBS zou bij 'ongewijzigd beleid het aantal wanbetalers veel minder sterk zijn afgenomen'.