• Mariëlle Tukker

Meer dan helft inwoners Soest al in Donorregister

SOEST Meer dan de helft (54 procent) van de inwoners van de gemeente Soest heeft zich al ingeschreven in het Donorregister. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Ook in buurgemeenten Leusden (54 procent), Amersfoort (54 procent), De Bilt (54 procent), Zeist (53 procent) en Baarn (52 procent) heeft meer dan de helft van de inwoners zich al ingeschreven in het Donorregister. In Bunschoten (46 procent al ingeschreven) en Woudenberg (49 procent) heeft minder dan de helft van de bevolking zich al ingeschreven.

DONORWET Op 1 juli wordt een nieuwe donorwet ingevoegd en hiermee wordt iedereen van achttien jaar of ouder automatisch in het register opgenomen. Bij deze mensen staat aangegeven dat zij geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie, tenzij ze zelf een andere keuze vastleggen. Iedereen die nu nog niet staat ingeschreven, krijgt vanaf september wel eerst nog twee herinneringsbrieven. 

Begin dit jaar hadden zo’n 6,9 miljoen van de in totaal bijna 14 miljoen volwassenen hun keuze vastgelegd in het register. Meer dan de helft van hen stemt in met orgaandonatie na het overlijden, hetzij met beperkingen. Een op de drie stelt na het overlijden géén weefsel of organen te willen doneren en ongeveer een op de tien laat de keuze over aan nabestaanden.

Bekijk op onderstaande interactieve kaart hoe het percentage in andere gemeenten is. Helemaal onderaan een video waarin het CBS wat meer over de cijfers en ontwikkelingen vertelt.