• Chauffeur Nanda Levert, mevrouw Levenbach en vrijwilliger Gérard Klop.

    Natasja Hogendoorn

Met senioren in de riksja

SOEST Vintura uit Baarn was vrijdag met 25 medewerkers te gast bij Lyvore aan het Dalplein. Daar beleefden zij met de bewoners van de zorginstelling een bijzondere ochtend. Taarten bakken, rondrijden in een Riksja en een goed gesprek.

Peter Beijer

Twee mannen zijn voor de hoofdingang van Molenschot aan het werk. Met een schoffel gaan ze de strijd aan tegen het onkruid dat tussen de tegels woekert. Zweetdruppels parelen op het voorhoofd. De mannen worden even gestoord in hun werk wanneer Nanda Levert van Soest Zoeft in een riksja rinkelend voorbijfietst. Zij heeft twee passagiers, Gérard Klop van Vintura en de zichtbaar genietende mevrouw Levenbach, bewoonster van Molenschot.

ZELF ERVAREN De vrijwilligers die schoffelend, harkend en fietsend aan de slag zijn gegaan, zijn medewerkers van Vintura uit Baarn. Fiona Suwandy, senior consultant bij Vintura vertelt waarom haar collega's zich vrijwillig inzetten: ,,Ons werk als adviseurs in de gezondheidszorg heeft dan weer impact op maatschappelijk niveau en een andere keer op een specifieke organisatie of ziekenhuisafdeling. Met deze ochtend bij Lyvore hebben we de kans de zorg te ervaren mét de mensen waarvoor we het uiteindelijk allemaal doen."

ENG Aart Willem heeft er zojuist een ochtend fietsen met de Riksja opzitten. ,,Het ritje beviel goed. Mensen zitten expliciet te genieten en vertellen mij dat dit toch veel leuker is dan de hele dag voor de tv zitten. Wij zijn langs de Soester Eng en de molen gefietst. De mevrouw waarmee ik in de fiets zat, vond de bloemen daar prachtig. Voor mij is het een eyeopener. Wat voor je zelf gewoon is, dat is voor iemand die niet zo mobiel is heel speciaal."

APPELTAART In een van de gezellige 'huiskamers' zijn Sharon Koenen en Laila Vernooij in gesprek met vier dames. Vernooij is ondertussen beslag aan het maken voor een appeltaart. De oudere dames zijn kritisch met een knipoog. ,,Je moet de appels wel fijner snijden hoor", glimlacht een vrouw.

BRUG Marijke de Jongste van de organiserende Stichting Present Soest: ,,Onze missie is om een brug te slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Groepen of individuen die zich in hun eigen woonplaats of regio willen inzetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of sociaal isolement helpen wij aan vrijwilligerswerk. Doel is om een beweging op gang te brengen waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien."

VEEL LIEFDE Linda Schimmel van Lyvore: ,,Lyvore heeft duizend vrijwilligers die zich met veel liefde en aandacht voor onze cliënten inzetten. We zijn dankbaar dat er daarnaast bedrijven zijn die hulp aanbieden. Voor een glimlach op het gezicht van onze bewoners is niet veel nodig. Zo zien bedrijven wat ons werk in de zorg inhoudt. Wie weet levert het nu of straks nog meer vrijwilligers op."