• Jan van Steendelaar

Zwaar geschut in museum Soesterberg

SOESTERBERG Het was geen eenvoudige klus om de 57 ton zware Britse Chieftain tank in het Nationaal Militair Museum op zijn definitieve plek te krijgen. Door met uiterste precisie te manoeuvreren lukte het om deze aankondiger van de tentoonstelling over de Koude Oorlog (1949-1989) op de voor hem gereserveerde plaats neer te zetten.

Jan van Steendelaar

De Chieftain, die tijdelijk is uitgeleend door het Tank Museum in het Britse Bovington, heeft als hoofdbewapening een 120mm kanon. De nevenbewapening bestaat uit twee mitrailleurs. Hij is tot en met 6 januari in het museum te zien als 'opwarmertje' voor de tentoonstelling Als de Russen komen. Deze tentoonstelling over de Koude Oorlog, waarbij het Nederlandse perspectief voorop staat, begint op 23 februari.

ESCAPEROOM In het kader van 'als de Russen komen' kan de bezoeker ook terecht in de speciaal voor deze gelegenheid gebouwde escaperoom op het museumterrein..

AMERIKAANSE WIJK De Koude Oorlog heeft door de aanwezigheid van een squadron Amerikanen tussen 1954 en 1994 ook invloed gehad op Soesterberg. Een aanzienlijk deel van het militaire personeel van het op de vliegbasis gestationeerde 32nd Tactical Fighter Squadron woonde in Soesterberg. Daaraan herinneren de woningen in de speciale wijken Apollo, Gemini en Mercury. Deze staan nog steeds bekend als de Amerikaanse wijk van de plaats.