Nieuw dieselverbod Duitsland

minimaal euro 6

19-08-2019, 13:58 |Van onze partner

De dieselverboden in Duitsland nemen in rap tempo toe. De Duitse overheid probeert de vervuiling van uitlaatgassen tegen te gaan door de regels aan te scherper voor dieselvoertuigen in Duitsland. Vanaf nu geldt er een wet dat steden voertuigen met een motor lager dan euro-6 mogen weigeren.
 

Euro-5 motor
Berlijn, Keulen, Hamburg en Frankfurt zijn enkele van de vele steden die getroffen worden door de invoering van de nieuwe diesel-wet in Duitsland. Centraal staat dat dieselauto’s met een euro-5 motor of lager geen toegang meer zullen hebben tot de steden. Hier zitten enkele uitzonderingen tussen zoals handelaren, gehandicapten en lokale bewoners.
 

Snelwegen worden ook getroffen
De regels zullen vooral voor het centrum van de steden gelden. Het betreft vooral bekende en grote straten die druk bereden worden. Sommige snelwegen zijn echter ook de dupe geworden van het dieselverbod, zoals de A40 die dwars door Essen loopt. Eerder was het nog wel mogelijk om over de snelwegen deze steden te passeren, maar zelfs dat zal in sommige gevallen niet mogelijk zijn.
 

Groene Milieusticker Duitsland
Het kan dus voorkomen dat iemand met een groene sticker niet welkom is in bepaalde delen van Berlijn en Keulen. De Duitse politie controleert streng op het hebben van een geldige Duitse milieusticker. Blijkt er sprake van fraude dan volgen boetes die oplopen tot duizenden euro’s.
 

Umwelthilfe (DUH)
De reden achter de opeenvolgende dieselverboden is om de luchtkwaliteit in Duitsland te bevorderen. Actiegroep Deutsche Umwelthilfe (DUH) is een consumentenorganisatie en sleept een handvol steden naar de rechter omdat ze vindt dat er tot op heden te weinig actie is ondernomen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Het verwarrende is dat de uitspraak van de rechter in iedere Duitse stad anders uitpakt.