Verduisterende vouwgordijnen voor de ultieme nachtrust

19-05-2020, 11:35 |Van onze partner

Lekker slapen, vanaf het moment dat we geboren zijn wordt nadruk gelegd op voldoende rust. Een middagdutje voor baby’s en peuters, op tijd naar bed voor schoolgaande kinderen, en alleen in het weekend of in de vakantie een uurtje later opblijven. Vervolgens komen we in de puberteit terecht en daar gaat het mis. Het is onmogelijk om op tijd te gaan slapen, en daarna komt het uitgaansleven dat ons ritme helemaal overhoop haalt. Je zou hopen dat verstandige volwassenen weer netjes op tijd gaan slapen, maar werk, series bingewatchen en een nieuwe generatie ‘slechtslapers’ opvoeden staat je nachtrust in de weg. Is er een eenvoudige oplossing voor dit probleem? Misschien wel, laten we de voordelen van verduisterende vouwgordijnen voor de ultieme nachtrust eens wat nader bekijken.

Het belang van goede nachtrust

Acht uur slapen per etmaal, wie haalt dit nou eigenlijk? Voor veel mensen voelt slapen als tijdverspilling, toch is nachtrust van groot belang voor lichaam en geest. We leven volgens een circadiaan ritme, een ingebouwde 24-uur klok. De zon komt op en gaat onder, iedere dag weer. Daar is ons lichaam al duizenden jaren op ingesteld. Wanneer onze omgeving hier vanaf wijkt worden we moe en futloos. Op de Noordkaap kun je maandenlang licht of donker ervaren. Dit blijkt een ware uitputtingsslag te zijn voor mensen die hier wonen of werken. Wanneer je niet goed kunt slapen kan jouw interne accu niet opladen, wat leidt tot allerlei lichamelijke en mentale klachten waaronder overspannenheid, een hoge bloeddruk en depressie, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Waarom slapen we zo slecht?

Zoals we zojuist al hebben aangegeven is het circadiaan ritme een belangrijke factor in ons welzijn. Maar waarom slapen we niet zo lekker als de holbewoners vroeger? Kunstlicht is een belangrijke factor. Het kan nu 24 uur per dag licht zijn, en daar raakt ons lichaam van in de war. Met een oranje filter op je smartphone ben je er nog niet, je kunt beter ‘s avonds gaan slapen in plaats van ... deze pagina lezen? Blauw-wit licht maakt ons alert, oranje-wit licht maakt ons slaperig. Maar geen licht is eigenlijk nog beter. Met de ‘lichtvervuiling’, zoals we hier in de huidige maatschappij last van hebben, bestaat donker niet meer. Dat is veilig op straat, maar slecht voor je nachtrust. Door de slaapkamer donker en rustig te maken zul je sneller inslapen, zonder pillen of een beker warme melk.

Hoe verduister je een slaapkamer?

Je kunt de ramen van de slaapkamer permanent dichttimmeren, maar dat hoeft gelukkig niet. Met verduisterende raamdecoratie kom je al een heel eind. Er zijn diverse types gordijn die verkrijgbaar zijn in verduisterende materialen. Dit kunnen zowel lichte als donkere kleuren zijn. Omdat het materiaal zo dicht van structuur is, kan er geen licht doorheen komen. Daarnaast moeten de afmetingen goed worden gemeten, daarbij is er een verschil tussen ‘in de dag’ en ‘op de dag’. Dit betekent binnen het kozijn of over het kozijn, afhankelijk van de constructie van de vensters. Zorg dat licht aan de randen niet kan doorlekken, zo kun je een slaapkamer geheel verduisteren.

Kies voor verduisterende vouwgordijnen

Je kunt rolgordijnen ophangen, schuifgordijnen of jaloezieën. Wij hebben een voorkeur voor verduisterende vouwgordijnen. Die zien er trendy uit, ze werken eenvoudig en je kunt ze in diverse kleuren en stijlen kopen. Helaas zijn vouwgordijnen lang niet altijd verduisterend, PoweredBlinds zijn wél in verduisterende materialen leverbaar. Dit zijn niet zomaar vouwgordijnen, deze producten zijn uitgerust met een elektrische gordijnrails. En daarmee komen we op het laatste stukje van onze puzzel … automatisering!

Automatisering maakt slapen beter en veiliger

Een koele slaapkamer is beter om in te slapen. Met geautomatiseerde gordijnen kun je bij felle zon overdag de gordijnen automatisch laten sluiten. Je kunt ook juist de elektrische vouwgordijnen laten openen in de ochtend. Na enige slaaptraining heb je geen alarmklok meer nodig, je ontwaakt door het licht van buiten. Somfy maakt fluisterstille gordijnrails zodat je niet wakker wordt door oorverdovend geratel van de elektrische motor. Maar hoe zit het wanneer je in het holst van de nacht naar het toilet moet, en de kamer compleet verduisterd is? Dit kun je heel eenvoudig oplossen met smart home systemen als een slimme lamp en een knop. Of beter nog, een smart speaker. Je zegt gewoon “zet de lamp aan” en je kunt veilig naar het toilet lopen. Een bewegingsmelder is ook mogelijk, al raden we dit niet aan voor onrustige slapers. Je kunt de raamdecoratie binnen de gehele woning centraal bedienen vanuit een app op je smartphone of tablet. Dat is ook reuze handig om kinderen te laten slapen of juist ontwaken in de ochtend. Jong geleerd is oud gedaan!

Met verduisterende vouwgordijnen geniet je voortaan van de ultieme nachtrust!