• Zorgverzekering

Nederlanders gaan meer betalen voor hun zorgverzekering in 2020

De zorgpremie zal volgend jaar stijgen. Het kabinet sprak een verwachting uit van 37 euro per jaar. Vergelijkingssite Vergelijkjezorgverzekering.nl verwacht een stijging die nog een stuk hoger ligt. De website neemt als voorbeeld DSW, dat afgelopen week zijn premie al verhoogde met 72 euro per jaar. Een verdubbeling van wat het kabinet voorspelde. “De premiestijging van 6 euro per maand is een betere indicatie voor wat andere verzekeraars zullen doen”, aldus een woordvoerder bij de vergelijkingssite.
 

Collectief verzekerd?
Dan is er ook nog de collectieve zorgverzekering waar dit jaar meer om te doen is. De maximale korting halveert namelijk, naar 5%. Omdat twee-derde van de Nederlanders via een collectief zijn verzekerd, zullen zij een veel hogere stijging zien. Zij moeten immers de verhoging van de reguliere zorgpremie betalen en krijgen minder korting. “Die groep zal een stijging van de zorgpremie van meer dan 100 euro per jaar kunnen krijgen”, aldus
 

Vergelijkjezorgverzekering.
De reden waarom de korting op de collectieve zorgverzekering wordt ingeperkt, is tweedelig volgens onze minister. Aan de ene kant voegt een collectief vaak niks te, zo zijn er al ruim 50.000 collectieven. Aan de andere kant moet iemand die korting betalen. Dat is vaak de verzekerde die niet bij zo’n collectief zit. Daarom wordt de korting van een collectieve zorgverzekering ook wel een ‘sigaar uit eigen doos’ genoemd. Verder zitten veel mensen ook bij een collectief, omdat dat makkelijk is. Maar de verzekering kan te uitgebreid zijn. De goedkoopste zorgverzekering voor de consument is dat vaak niet. Die kan een betere dekking krijgen voor minder geld, zo concludeerde de ACM ook al eerder.
 

Vergelijken van zorgverzekeringen
Het wordt daarom ook aangeraden om de zorgverzekeringen te vergelijken. Op die manier kan je zien of je nog de juiste dekking hebt voor je zorgverzekering, en of je niet te veel betaald. Je zorgverzekering vergelijken kan heel makkelijk en snel, binnen 5 minuten ben je vaak al wel klaar. Dat kan je doen bij sites als Vergelijkjezorgverzekering.nl, Independer of de Consumentenbond.