• Relatie

Relaties stabiel bij klein leeftijdsverschil

Als er sprake is van een klein leeftijdsverschil, neemt de kans op een succesvolle relatie toe. Bij een leeftijdsverschil van meer dan vijf jaar is er een grotere scheidingskans, blijkt uit de statistieken van CBS. Stellen met maximaal twee jaar leeftijdsverschil, die in 2003 besloten samen te wonen, na twaalf jaar in 75% van de gevallen nog steeds bij elkaar. Tussen de twee en vijf jaar leeftijdsverschil was er nauwelijks een verschil te meten. Als het om vijf tot tien jaar ging, was nog slechts 70% van de stellen bij elkaar. Bij grotere leeftijdsverschillen bleek de kans groter op een relatiebreuk. Als de man ouder is dan de vrouw blijken relaties iets stabieler te zijn, bij leeftijdsverschillen tussen de vijf en tien jaar, er is een verschil van 3%.
 

Relatie verbreken of vasthouden?
Koppels gaan sneller uit elkaar dan vroeger het geval was. Dit heeft met name te maken met de toenemende zelfstandigheid van vrouwen, waardoor het niet meer noodzakelijk is om in een relatie te blijven zitten die eigenlijk niet werkt. Zowel mannen als vrouwen hebben de financiele vrijheid om hun eigen kant op te gaan. Toch is er meer dan het financiële stuk, zo is er een stukje stabiliteit dat belangrijk is voor onze psychische gesteldheid. Steeds meer koppels zien in dat het starten van een nieuwe relatie zo makkelijk nog niet is en je het soms zelfs beter opnieuw kunt proberen met je ex-partner, dan een compleet nieuwe relatie te starten.
 

Hoe ontstaat een stabiele relaties?

Factoren die een grote rol spelen: 

? Acceptatie
Acceptatie is een belangrijk thema als het om relaties gaat. Door elkaars behoeftes en staat van zijn te accepteren, ontstaat er een mate van stabiliteit in relaties.
? Communicatie
Op ieder moment is het belangrijk om te blijven communiceren. Op deze manier weet je precies wat je aan elkaar hebt en blijf je op de hoogte van elkaars gevoelens. Neem de tijd voor goede gesprekken en probeer af en toe de diepte in te gaan.
? Eerlijkheid
Eerlijk zijn zorgt voor zo min mogelijk ruis in jullie relatie. Als je beslist om te liegen, zit je op een gegeven moment in een web van leugens en lukt het voor jouw partner niet meer om de waarheid te ontdekken. Ben je oneerlijk geweest? Spreek dit dan uit en probeer de waarheid te bieden. Zo kun je laten zien welwillend te zijn en kan jouw partner vergeven.