• Ton van Zoeren
  • Ton van Zoeren
  • Ton van Zoeren
  • Ton van Zoeren

Hees na 510 minuten extra voetbal beloond met promotie

SOEST Na zesentwintig wedstrijden in de regulaire competitie met een tweede plaats als resultaat heeft Hees zich na vijf extra duels en twee verlengingen beloond met een plek in de derde klasse. Het was het slot van een uitstekend seizoen met een hectisch toetje. Maar een ieder in het Soester kamp was het er over eens dat het dik en dik verdiend was.

Ton van Zoeren

Door dinsdagavond in de slotfase De Flamingos de nek om te draaien mocht Hees zaterdag afreizen naar Velserbroek om met VSV uit te maken wie de laatste kans greep om promotie te bewerkstelligen. Het team van coach Harold Valkenburg kon, net zoals het hele seizoen rekenen op haar fanatieke aanhang, die met onder meer een touringcar naar Noord-Holland was getogen. Met vlaggen, spandoeken en Bengaals vuurwerk werd het in het verval geraakte sportpark van de voormalige profclub bezet. Waarschijnlijk waren de zo beruchte knalpotten dit keer niet meegenomen om het nabij gelegen Schiphol niet in staat van paraatheid te brengen.

BELABBERD De naar schatting 350 toeschouwers kregen de eerste helft een belabberde partij voorgeschoteld. Hees startte uiterst nerveus en liet de gastheren het spel maken. Na tien minuten spelen ging Henk Reddering in de fout. De doelman trapte een rollertje tegen zijn tegenstander aan: 1-0. VSV ging daarna op jacht naar meer en Hees mocht van geluk spreken dat de vijandelijke spitsen niet op scherp stonden. Verder dan een enkele speldenprik kwam Hees niet in de eerste helft.

PAMPERS In de rust had het gedonderd in de kleedkamer. Valkenburg was uit zijn plaat gegaan. ,,Ik vertelde ze dat de pampers nu wel af mogen, want de poep is op.'' De speech had invloed op zijn pupillen. Met name Justin Jansen maakte het verschil en er kwam meer dreiging in het spel. De roodwitten kwamen dan ook verdiend op gelijke hoogte door een bekeken treffer van Lasse Groot, die een voorzet op maat van Marvin Snijders tegen de touwen tikte. Die zelfde Snijders liet de Soester Kolonie ontploffen door een fraaie pass van Jansen slim te verzilveren; 1-2. De slotfase was spannend, want de thuisclub kwam nog opzetten. Met enkele fraaie reddingen deed Henk Reddering zijn fout vergeten.

ONTLADING Na het laatste fluitsignaal namen Hees en haar aanhang bezit van het speelveld. De champagne spoot in het rond en iedereen vloog elkaar om de nek. Het besef was er dat Hees een historisch seizoen achter de rug had. 67 punten uit 26 duels waren nog niet genoeg om kampioen te worden. Daarom moesten de rode wolven via de nacompetitie nog een lange weg bewandelen. En dat was een memorabel traject waarin Hees tot het gaatje moest gaan met verlengingen en strafschoppen. Er moest zelfs in de buidel getast worden om beschikking te hebben over Timo Timmer en Steph van Hoffe. De verdedigers keerden op kosten van het bestuur terug van hun vakantiebestemming om na het succes weer met extra tickets naar Mallorca en Zweden af te reizen.

VREUGDE Voor Henk Reddering kon de dag niet meer stuk. Hij was dolgelukkig met de gelijkmaker die zijn fout weg poetste. ,,Die 1-0 was een klote goal. Ik wilde hem met de voet wegwerken, maar hij kaatste tegen die jongen aan. Ik weet niet hoe het komt, maar de hele nacompetitie wilde het bij mij niet echt lopen, terwijl ik een goed seizoen gedraaid heb. En weet je, als ik foutloos keepte had ik wel bij een eersteklasser op goal gestaan'', lachte hij uiteindelijk met een forse teug gerstenat. Rots in de branding en aanvoerder Timo Timmer staat met een grijns van oor tot oor. Het dagje minder in Mallorca had hij er voor over. ,, Als je wint is dit het altijd waard. Na dinsdag kreeg ik het gevoel dat ik hier toch moest zijn. Ik had dit voor geen goud willen missen.''

Ook Wesley Haasjes had vakantieperikelen. De begaafde middenvelder had zijn vrouw al twee keer alleen achter gelaten op een bungalowpark en dat had nogal voeten in aarde. ,,Maar dit keer is het geen probleem, want ze is vandaag meegekomen.'' Haasjes die stopt en als trainer zijn loopbaan bij Eemboys vervolgt was in zijn nopjes met de promotie: ,,Als je stopt met een promotie en de assist geeft voor de winnende treffer is dat een heerlijk gevoel. Het ging vandaag wel moeizaam, maar we hebben een hele jonge ploeg. Het was vandaag lastig voor die jongens.''

JEUGD Haasjes doelde daarmee op Koen Schimmel, Lasse Groot, Justin Jansen en Maurice van Agterveld. Spelersmateriaal waarmee Hees voorlopig vooruit kan. Alleen Schimmel gaat Hees verlaten voor de A1-junioren van IJsselmeervogels. ,,Dit was het. Mijn laatste wedstrijd met Hees. Ik speelde vandaag met een blessure. Het is een mooie afsluiting van een mooi seizoen. Spijt dat ik nu weg ga heb ik niet. Ik wil wel eens wat anders proberen. Ik voetbal al vanaf mijn vierde bij Hees.''

Lasse Groot genoot nog na van zijn treffer: ,,Ik kreeg hem voor het intikken. Wat was ik blij na dat doelpunt. Het is de bekroning van een lang seizoen met fantastische supporters. Ongelofelijk hoeveel fans Hees elke wedstrijd heeft. Dat zie je weinig in de vierde klasse. Daar ben ik echt trots op.'' Justin Jansen bleef nuchter: ,,Ik speelde de tweede helft lekker. De spanning had geen invloed op mij. Ik was best rustig.''

MIDDENMOOT Hij blikt alvast vooruit naar volgend seizoen: ,,Lijkt mij een mooie klasse. We hebben best kansen en ik denk dat de middenmoot haalbaar is. En ik kijk uit naar de derby tegen VVZ'49.'' Maurice van Agterveld, die acht weken geblesseerd moest toekijken was blij dat hij weer van de partij was. ,,Al die weken toekijken deed mij pijn. Gelukkig was ik er vandaag weer bij. Het was geweldig om mee te maken. En dan al die supporters die ons uit en thuis altijd bijstaan, wat er ook gebeurt'', aldus het grote talent.

BELOOND Ondanks dat hij een emmer water over zich krijgt blijft Valkenburg stralen: ,,Het moest vandaag van ver komen. Een lang seizoen is beloond en dat is dik verdiend.'' De oefenmeester die Hees aan het voetballen kreeg had zaterdag de beschikking over: Henk Reddering, Steph van Hoffe, Wesley Haasjes, Timo Timmer, Yesse Smulders, Lasse Groot, Leroy Voskuilen, Marvin Snijders, Koen Schimmel, Jeffrey Smoorenburg, Maurice van Agterveld, Ferry de Beer, Justin Jansen, Robert Reehorst, Jeroen Smit, Matthijs Schmidt, Winston Looysen en Pascal Kamerbeek.