• Tempo Soest

Tempo Soest houdt eerste Gooische Strade Bianche

SOEST Geen eindeloos biljartlaken van asfalt, geen modderige en gladde bospaden. RTV Tempo Soest gaat dit winterseizoen voor een nieuwe ondergrond: gravel. Niet op een van de tennisparken in Soest, maar op gebaande paden door bossen en heidevelden van Soest en buren en buurtgenoten in het Gooi en Vechtstreek.

De Gooische Strade Bianche beleeft zaterdag 1 december zijn eerste editie en vervangt daarmee de mountainbike toertochten die de ren- en wielervereniging al jarenlang voor het winterseizoen uitstippelde.

DIKKERE BANDEN ,,Een graveltocht zit een beetje tussen een mountainbike- en een toertocht in", zegt Erik Tolboom van de ren- en toervereniging. ,,De deelnemers rijden meestal wel op een mountainbike of een gravelbike, dat is een racefiets met wat dikkere banden van 28 mm."

NATUUR Tachtig procent van het parkoers gaat volgens Tolboom over gravel en de route is bijna helemaal door de schitterende Gooise natuur uitgezet. Onderweg komen de fietsers over heidevelden en door bossen, rijden ze langs het Gooimeer en krijgen ze als toetje een blik op Paleis Soestdijk.

STARTEN Wie zaterdag wil meefietsen, kan kiezen uit drie afstanden: 50, 60 en 80 kilometer. Begin- en eindpunt van alle deelnemers is het clubgebouw van Tempo aan de Industrieweg 4a. Daar kan gestart worden tussen 9.00 en 10.30 uur.

PIJLEN EN GPS De routes worden duidelijk voorzien van pijlen die de weg wijzen en zowel die op de 50 als de 60 en de 80 kilometer is ook als 'gpx-bestand' beschikbaar. Alle deelnemers aan de Gooise Strade Bianche komen langs een verzorgingspost. Die ligt iets voor de helft van de afstand: voor de 50 en 60 kilometer op 27,5 kilometer en voor de 80 kilometer op 37 kilometer.

MOOISTE BOSSEN Via Soest gaat het over drie dagen naar Hilversum en vandaar naar Bussum en via Crailo door Valkeveen, Huizen, Blaricum, Laren en Baarn. Tolboom: ,,We hebben voor deze graveltocht de mooiste bossen uitgezocht.

REKENING HOUDEN Het Goois Natuurreservaat en Staatsbosbeheer, op wier terreinen een groot deel van de Gooische Strade Bianche zich afspeelt, hebben vergunning afgegeven voor de organisatie van deze eerste Gooise graveltocht. Tolboom: ,,Voor de deelnemers is het van belang te weten dat het geen wedstrijd is en dat de gravelpaden ook worden gebruikt door andere fietsers en ook wandelaars. Deelnemers worden geacht goed rekening te houden met de overige gebruikers van de fietspaden."

HAMBURGER Na de finish staan er voor elke fietser een hamburger en een drankje klaar. Ook biedt Tempo de deelnemers om hun tweewieler aan de overkant bij de fietswasstraat schoon te spuiten. Deelname aan de Gooise Strade Bianche kost 12,50 euro. Leden van de NTFU en de KNWU kunnen zichzelf voor 9,50 euro in het zadel helpen. Alle informatie is te vinden op www.tempo-soest.nl.