• Gert van de Munt: ,,Een airconditioningbedrijf heb je het volledige jaar nodig. -

    Peter Beijer

Aircoin: frisse lucht en vooral ook veel comfort

Advertorial

SOEST Gert van de Munt moet lachen wanneer de verslaggever hem complimenteert met de naam van zijn aircobedrijf. ,,In militaire dienst vonden wij het grappig om onze achternamen te verengelsen. Munt werd dus Coin en dat sluit prachtig aan bij de airco die ik verkoop." Aircoin is de naam van de onderneming die niet alleen van pas komt bij warme dagen. Met WTW-systemen, warmtepompen…jazeker airco's zorgt Airoin voor comfort, warmte en frisse lucht.

Peter Beijer

Tienduizenden Nederlanders hebben de voorstelling Soldaat van Oranje bezocht. Het musicalspektakel in de hangar in Katwijk laat het kleurrijke leven zien van de soldaat Erik Hazelhoff Roelfzema. Al die mensen hebben zich niet kunnen realiseren dat het orkest onder perfecte klimaatomstandigheden de voorstelling met live muziek begeleidt dankzij Aircoin. Gert van de Munt: ,,Dat was een mooie klus om te doen. Dat is het afwisselende in het vak. De ene keer werk ik voor een particulier en installeer ik een airco bij iemand thuis, een andere keer heb ik een groot project zoals Soldaat van Oranje."

PERFECT BINNENKLIMAAT Tien jaar geleden startte Gert van de Munt met Aircoin. Sindsdien heeft de onderneming zich gespecialiseerd in het regelen van de temperatuur binnenshuis bij particulieren en bedrijven. Gert vertel daarover: ,,Een perfect binnenklimaat, zowel thuis als op het werk zorgt voor actief werken en ontspannen en uitgerust ontwaken. De uitvoering mag daarbij ook opvallen. Wij leveren apparatuur van de merken Hitachi en Hisense. Desgewenst kunnen we ook andere merken leveren."

REGULEREN ,,De basisfunctie van een airco is niet het koelen van de lucht, maar het reguleren van de lucht. Denk bijvoorbeeld aan de klamme, zweterige lucht in de slaapkamer tijdens een zwoele zomernacht. Een airco zet de zware, warme lucht in beweging, waardoor er frisheid ontstaat in de ruimte die verkoelend werkt. Vocht wordt onttrokken aan de lucht."

WARMTEPOMPEN Dat een aircobedrijf zoals Aircoin alleen maar voor verkoeling tijdens hete dagen zorgt is een vooroordeel dat Van de Munt graag wil nuanceren. ,,Een airconditioningbedrijf heb je het volledige jaar nodig. Ik lever en installeer warmtepompen en WTW-systemen. Dit is energiezuinige verwarming waarvan de investering laag is en het rendement hoger is dan een traditionele CV-ketel. Deze units koelen in de zomer en zorgen 's winters voor verwarming. Ideaal dus. Bovendien is subsidie vaak mogelijk en kunnen particulieren gebruik maken van een SVN-lening, de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Voor ondernemingen is er de EIA-regeling voor energie-investeringsaftrek."

ADVIES Warmtepompen werken door een vloeistof bij lage temperatuur te laten verdampen en de damp bij hoge temperatuur te laten condenseren. Dat klinkt als een ingewikkeld natuurkundig verhaal, maar dat valt volgens Gert wel mee. ,,Iedereen heeft al een warmtepomp in huis. Een ijskast werkt namelijk volgens hetzelfde principe, alleen andersom. Bij de warmtepomp heb je verschillende systemen, de keuze van het systeem hangt af van de situatie. Er zijn verschillende warmtepompen, er is ook een groot verschil in rendement tussen de verschillende warmtepompen. Lucht/lucht-warmtepomp, lucht/water-warmtepomp en water/water-warmtepomp zijn de systemen. Wij kunnen een afgewogen advies geven welk systeem het beste geschikt is voor gebouw of woning."

a [www.aircoin.nl Laanstraat 80 3762KE Soest soest@aircoin.nl tel. 06-55777342.