• Viyai Doekhie geflankeerd door Helma ten Voorde (links) en Sasja de Geus.

    Ronald Kersten

Fysiopraktijk De Varen in beweging

Advertorial

Mobiliseren, masseren en oefenen

SOEST Een grote groene varen op de balie geeft aan dat dit onmiskenbaar Fysiopraktijk De Varen aan de Varenstraat is. Het interieur is echter flink veranderd sinds Viyai Doekhie eind vorig jaar de nieuwe eigenaar werd.

Astrid van den Hoek

Nieuwe stoelen in de wachtkamer, likje verf, hippe accessoires aan de muur en een vernieuwde balie. Wat vertrouwd is gebleven, is dat Soesters hier terecht kunnen voor fysiotherapie, revalidatie (na een operatie), sporten onder begeleiding en (medische) pedicure.

,,Met de vernieuwde wachtruimte heb ik alvast mijn stempel op de praktijk gedrukt. De behandelkamers en oefenzaal volgen nog." Viyai Doekhie is ruim 17 jaar (Master Sport) fysiotherapeut en heeft zich daarnaast gespecialiseerd in dry needling en schouderklachten. Voor de IJsselsteiner werd het, na jarenlang in een praktijk te hebben gewerkt, tijd om voor zichzelf te beginnen. ,,De Varen past perfect in mijn plannen. Het is kleinschalig, heeft een eigen oefenzaal en ligt midden in de wijk. De juiste plek om mijn kennis en ervaring samen te brengen."

Viyai wil preventie (van blessures), onderhoud (bij chronische klachten) en herstel (bijvoorbeeld na een operatie) samenbrengen. ,,Een combinatie van masseren, mobiliseren en oefenen. Vroeger noemden veel mensen de fysiotherapeut 'de masseur', want masseren was eigenlijk het enige dat die fysio deed. Er is ook een periode geweest dat mensen meteen de oefenzaal in moesten. Bij De Varen gaan we juist uit van het hele pakket waarbij de patiënt centraal staat. Sportfysio is niet alleen voor sporters, maar voor iedereen die regelmatig beweegt. Voetballers hebben bijvoorbeeld vaak problemen met knie, enkel of heup, ik help dan met de revalidatie. Mensen die willen beginnen met sporten, geef ik advies. Het is heel divers."

Dry needling, niet te verwarren met acupunctuur, kan onderdeel zijn van de therapie. Het gaat dan om het aanprikken van spieren die een blokkade vormen, om zo de beweeglijkheid te verbeteren. ,,We doen eerst uitgebreid onderzoek naar de klachten", vertelt Viyai. ,,Het meetbaar maken van de klachten is erg belangrijk, denk aan het aantal graden dat je een arm of been in een bepaalde richting kan bewegen, maar ook aan een getal dat het niveau van pijn aangeeft. Daar kunnen we de behandeling en de oefeningen dan op afstemmen. Met het uiteindelijke doel om de klachten optimaal te kunnen behandelen."

Vertrouwde gezichten in de praktijk zijn medisch pedicure Hilma ten Voorde en pedicure Sasja de Geus. ,,Wij zijn een zelfstandig deel van de praktijk", vertelt Hilma. ,,Maar er is wel regelmatig een link tussen ons en de fysio-cliënten, bijvoorbeeld hardlopers." Sasja vult aan: ,,Likdoorns, hielkloven, eelt of ingegroeide nagels kunnen het bewegen in de weg staan. Wij verhelpen die klachten, maar zijn er ook voor om de voeten mooi en gezond te maken."

Sasja de Geus is pedicure sinds 1991 en geeft hierin les. Hilma ten Voorde is sinds 2015 pedicure en werkte jaren in de wijkverpleging. ,,Daardoor kan ik goed gezondheidsproblemen signaleren. Een diabetesvoet of reumavoet heeft bijvoorbeeld een specialistische aanpak nodig. Ook mensen die bijvoorbeeld eenzijdig verlamd zijn of die chemo hebben gehad, horen tot 'risicogroepen'. Wij leveren voetzorg op maat en werken ook samen met podotherapeuten en huisartsen." De pedicures vervullen ook een sociale functie. ,,Je komt heel dichtbij. Niet alleen letterlijk omdat je aan iemands voeten zit, maar je hoort ook veel verhalen als mensen in de stoel zitten." Het pedicuregedeelte is open op maandag, woensdag en vrijdag.
Meer informatie is te vinden op www.fysiodevaren.nl.