• Jubileum van Korlaar

    Ronald Kersten
  • van Korlaar recycling

    Ronald Kersten
  • Jubileum van Korlaar

    Ronald Kersten

Korlaar Soest zestig jaar jong

SOEST Gijs van Korlaar (1932-2000) kijkt zelfverzekerd en sympathiek de wereld in. De oprichter van Korlaar Soest is vanaf een levensecht schilderij onmiskenbaar aanwezig in het kantoor van zijn zoon Wouter.

Peter Beijer

Wout van Korlaar heeft de leiding over een bedrijf dat van handelaar in oud ijzer gegroeid is naar een onderneming waar duurzame secundaire grondstoffen met een positieve restwaarde worden in- en verkocht. Het bedrijf viert zijn 60-jarig jubileum.

KOOPMAN De 56-jarige ondernemer is opgegroeid in de recycling. ,,Mijn vader was 25 jaar toen hij in 1957 op de Birkstraat op het land van boer Joop Wantenaar startte met de handel in oude metalen. Hij is altijd een koopman geweest. In een Volkswagen Kever met aanhanger haalde hij de handel op. In 1975 verhuisde ons bedrijf naar het nieuwe industrieterrein."

In 1980 ging Wouter fulltime bij het bedrijf van zijn vader werken. Maar het warmlopen moest van senior op vreemde bodem gebeuren. ,,Ik heb eerst twee jaar bij ELG Metall, een Duitse firma, gewerkt. Goede leerschool gehad. Mijn vader was, terecht, van mening dat je eerst onder een andere baas moet werken voordat je in het familiebedrijf stapt."

ZUINIG Het credo van Gijs van Korlaar is de filosofie van Korlaar Soest geworden. ,,Mijn vader had een mooie uitspraak: Wees zuinig op wat we hebben en gun een ander wat. Daarmee is alles gezegd, vinden wij. Hoeveel mooier kun je 'people, planet, profit en plezier' naar de praktijk vertalen?"

Echtgenote Carla: ,,Recycling is al duurzaam ondernemen. Wij zijn het laatste station voor de smeltoven. Met het smelten van secundaire grondstoffen wordt energieverbruik bespaart. De CO2-uitstoot wordt tot wel zeventig procent beperkt, met aluminium zelfs tot negentig procent. Deelnemen aan deze keten van de circulaire economie inspireert ons team. Zuiniger werken met meer aandacht voor de omgeving."

ADVISEREN ,,Wij zijn meer dan alleen een in- en verkooporganisatie voor metalen'', zegt Wouter. ,,Wij doen aan raadgeving en adviseren op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor zitten wij bij multinationals aan tafel. Met een bedrijfsscan lichten wij het bedrijf door. De aandacht voor duurzaamheid leverde ons het certificaat MVO Prestatieladder Trede 3 op. Daarnaast zijn wij onderscheiden met het Erkend Duurzaam-certificaat van de BOVAG en het branchecertificaat van de Metaal Recycling Federatie. Wij zijn trots op onze MVO-certificering. Daarvoor hebben wij veel tijd en energie geïnvesteerd. Ons team heeft daardoor veel kennis over wet- en regelgeving."

DIALOOG Het contact met relaties is voor Wouter van Korlaar en Carla Richmond essentieel voor de bedrijfsvoering. ,,Als bedrijf voeren we een permanente dialoog met relaties en met de omgeving. Vakmanschap en betrokkenheid is daarom belangrijk. Duurzaam ondernemen is duurzaam investeren. Dus ook in opleidingen en trainingen van onze ploeg van twaalf mensen. Door het inzamelen van ijzer, aluminium, koper, lood, zink, kabel en rvs logistiek zo efficiënt mogelijk te organiseren, nemen wij onze klanten de zorgen uit handen. Wij leveren op locatie alle soorten en maten containers en opslagbakken. Zo vindt de sortering zo dicht mogelijk bij de bron plaats. Onze klantenkring bevindt zich in de industrie, de overheid en drukkerijen. Regionaal hebben wij een belangrijke functie voor het inzamelen van ijzer en metalen van particulieren en lokale bedrijven."

PARTNERS De Soester is er trots op dat het bedrijf in zes decennia het bedrijf, naast de aandacht voor duurzaamheid, zich ook onderscheiden heeft in de trouw van haar partners. ,,Wij hebben goede partners, met ieder zijn eigen specialiteit. Gebroeders Beijer rijdt al 60 jaar voor ons bedrijf. Van Hengstum maakte onze eerste containers. Wij zijn klantgericht, we leveren maatwerk en onze processen zijn werkbaar. Je hoeft bij ons geen 0900-nummer te bellen. Ik ben telefonisch bereikbaar. We blijven nuchter en wij maken het jasje voor elke klant passend."

Het jubileum wordt van 4 tot en met 9 december op de Nijverheidsweg 5 gevierd. ,,Onze klanten en relaties uit het land trakteren wij op gebak. Dit als dank voor de prettige samenwerking van de eerste 60 jaar. Op naar de volgende 60 jaar!"