• Peter Beijer

Slijterij en tabakswinkel onder één dak

SOEST Het belletje dat klingelt wanneer je over de drempel van Slijterij Stefan Rademaker stapt, klinkt authentiek, nostalgisch en vertrouwd. Het geluid van een buurtwinkel. Op hetzelfde moment klingelt er nog iets. Het is de deur van Tabakszaak De Cirkel. Deze sigarenspeciaalzaak is onder hetzelfde dak, maar in een andere ruimte. Twee vertrouwde winkels met dezelfde vakkennis en service.

Peter Beijer

De slijterij aan de Laanstraat 44 is 46 jaar een vertrouwd adres voor de liefhebbers van onder meer wijn, whisky en bier. Rademaker vertelt over de historie: ,,Mijn vader Ben startte in 1973 de zaak. Ik weet nog goed dat hij tijdens onze vakantie in Luxemburg moest leren, leren en leren om zijn vakdiploma te halen."

Dat diploma kwam er en de vakkennis had Ben Rademaker wel. Een authentieke buurtwinkel in de wijk Soestdijk. ,,Het was de tijd dat boertjes hun klompen bij de deur uitdeden en wat pruimtabak op de stoep spuugden. Mooie tijd was dat!"

SPECIAALBIER Anno 2019 is het nog steeds een mooie tijd in de dubbele winkel waar Rademaker met echtgenote Sabine al jarenlang in de voetstappen van zijn vader loopt. De slijterij heeft een aantal specialiteiten vertelt Stefan: ,,Met onze speciaalbieren bedienen we heel veel liefhebbers. In 2018 hebben we meer dan 400 biertjes in ons wisselend assortiment gehad. Elke keer wat nieuws bij ons in de slijterij en dat is ook te lezen in onze nieuwsbrief. Natuurlijk hebben we ook bier uit regionale brouwerijen zoals Baarn, Amersfoort, Nieuwegein, Hilversum, Utrecht. en Doorn maar ook de Swarte Os uit Soest zit in ons assortiment."

WIJN Naast de speciaalbieren heeft Stefan een flinke voorraad wijn uit Argentinië, Australië, Nieuw Zeeland, Chili, Spanje, Italië en natuurlijk Frankrijk. ,,Wij hebben ook een Chardonnay in ons assortiment, eentje die in de top 5 van de wereld staat. Voor 7,95 euro haal je deze in huis. Veel voor 'wijnig' noemen wij dat. Wij organiseren dikwijls whiskey- en wijnproeverije."

ALLERBESTE SIGAREN Sabine helpt een klant in de vijfjarige De Cirkel, die sinds 2014 onderdeel is van de winkel aan de Laanstraat. De klant koopt een staatslot en een doosje met Dominicaanse sigaren. Sabine: ,,In de Cirkel hebben wij ook sigaren uit Nicaragua en de allerbeste sigaren uit Cuba. Wij zijn de enige en echte sigarenwinkel van Soest. Daarnaast hebben wij een ruim assortiment aan wens- en cadeaukaarten en verkopen wij loten voor alle kansspelen. Bij de Lotto is in het eerste jaar dat wij bestonden een prijs van 100.000 euro gevallen en zijn er ov-kaarten verkrijgbaar. Onlangs hebben wij extra Staatsloterij-acties gehad waarbij twee straatjes met 1/5 loten zijn vergeven."

E-SIGARET Hoewel de tabakswinkel van Sabine nog die nostalgische sfeer ademt is er ook ruimte voor noviteiten. ,,Roken staat steeds meer onder druk. Daarom vragen veel mensen om de e-sigaret. Die hebben wij in ons assortiment. De tabak wordt in deze sigaret niet verbrand, maar verhit. Dit scheelt bijna 95% aan schadelijke stoffen." De stomerijservice is een voorbeeld waarvoor mensen graag naar de Laanstraat komen. Daarnaast biedt de zaak een compleet pakket voor een feestje thuis. ,,Wij verhuren biertaps, tafels, stoelen en glaswerk."

,,Wij hebben maar een beperkt aantal vierkante meters, maar het is juist de charme van die kleinschaligheid dat onze winkel zo populair maakt. Het gaat ons om de service, maar ook om het praatje dat wij met de klanten maken."

a [Slijterij Stefan Rademaker, Laanstraat 44, tel: 035-6012957, www.slijterijrademaker.nl.