• Van Rouwendaal

Tachtig jaar raadgever Sinterklaas

SOEST Over de leeftijd van Sinterklaas wordt meestal geheimzinnig gedaan. De goedheiligman zou minimaal een eeuw of drie oud zijn. Wat zeker is: de gulle gever heeft een respectabele leeftijd. Een flink gedeelte van Sint zijn leven, namelijk tachtig jaar, vertrouwt hij op zijn 'raadgevers' van de Sinterklaascentrale in Soest. Broers Piet en Kees van Rouwendaal kijken reikhalzend uit naar het kinderfeest.

Peter Beijer

Wat nu in de verre regio bekend staat als hét uitzendbureau voor hulpsinterklazen en Zwarte Pieten startte in 1938 als gevolg van een extra sinterklaaskostuum. Piet van Rouwendaal: ,,Mijn vader Kees was kapper in Soestdijk. Hij speelde voor Sinterklaas. Het extra kostuum dat hij had, verhuurde hij. Zo konden ook anderen Sinterklaas op laten draven tijdens familiefeestjes."

Broer Kees: ,,Na de oorlog werd de vraag nog groter. De intocht van Sinterklaas werd vanuit de kapperszaak door de winkeliersvereniging georganiseerd. Dwars door 't Hart en over de Koninginnelaan. Het was een prachtige tijd."

GENIETEN Hulpsinterklazen lopen deze dagen af en aan in de Sinterklaascentrale. Piet en Kees genieten nu volop. Kees: ,,Het is een gezellige tijd. De mensen komen hier als onbekende burger binnen en zodra ze plaats nemen op één van de kappersstoelen en wij ze in de schmink zetten veranderen ze in de goede oude Sint." Piet: ,,De snor wordt ook stevig vastgezet op de lip. Dus Sinterklaas wordt min of meer gedwongen zijn stem aan te passen."

KINDERFEEST Vanaf de intocht van de Sint zijn de broers en hun team dagelijks bezig met het schminken en aankleden van hulppieten en sinterklazen die zich klaarmaken voor huis,- bedrijfs,- en schoolbezoeken. De pieten worden ingezet bij de intocht van Sinterklaas in Soest, Almere en Hilversum. ,,Dan ziet het hier letterlijk zwart van de pieten", zegt Piet. ,,We bemoeien ons niet met de discussie. Als een organisatie roetveegpieten wil, dan regelen wij dat. Maar dit komt zelden voor. Wij willen vooral het kinderfeestje bewaren. Sint gaat dus goed de deur uit."

TIPS De broers geven de kindervriend allerlei handige tips. Kees: ,,Zo vertellen we aan de Sint dat hij, voordat hij gaat zitten, de rok iets omhoog moet doen. Anders zit je namelijk heel oncomfortabel." Piet vult aan: ,,De staf moet links, want met rechts geef je een hand. Zo zijn er veel meer details die belangrijk zijn. Sinterklaas en Zwarte Piet moeten goed voorbereid zijn. Je moet in stijl blijven. Zo willen wij de traditie van het feest bewaren."

De historie van de Sinterklaascentrale is in de hal aan de Nijverheidsweg tastbaar. Een aantal kappersstoelen ligt dicht tegen de antiekwaarde aan. Overal foto's van Sint met mooie baarden en fraaie tabberds. In een kast hangen tientallen kostuums. De baarden, netjes in de krul, liggen in dozen. Centraal een foto van de oude Kees van Rouwendaal medio jaren dertig. Piet: ,,Het pak dat hij daar aan heeft hebben wij nog steeds. In de loop der jaren is er wel wat veranderd aan het uiterlijk van Sint. Maar dat eerste pak koesteren wij nog steeds. Het is na tachtig jaar nog als nieuw."

VOLLEDIG FEEST De Sinterklaascentrale van Van Rouwendaal kan een volledig feest verzorgen. Kees: ,,Van een voorprogramma met een goochelaar en clowns tot de entree van Sint en Piet. Wij verzorgen allerlei optredens. Het sinterklaasfeest, vanaf de intocht tot en met pakjesavond moet een groot feest voor de kinderen zijn. Dus geen gekke dingen, geen 'beunklazerij', maar een verantwoord en leuk kinderfeest."

a        [Van Rouwendaal Sinterklaascentrale Soest, Nijverheidsweg 20, sinterklaas@verkleedcentrale.nl, 035 – 60 22 292 of 06 – 462 07 180